Mainos

Times: Joukot pois Irakista mahdollisimman pian

Yhdysvallat ja Britannia suunnittelevat liittouman joukkojen vetämistä pois Irakista mahdollisimman pian, brittilähde kertoo sanomalehti The Timesissa.

Lähteen mukaan suunnanmuutos olisi hyväksytty sekä Washingtonissa että Lontoossa.

-Emme ole livistämässä paikalta, mutta tavoitteena on strategia, joka mahdollistaa vallan siirtämisen irakilaisille niin pian kuin mahdollista ja meidän nopean poistumisemme, nimettömänä pysytelleen brittilähteen kirjoitetaan sanoneen.

Toisaalla samassa lehdessä kerrottiin, että brittiläisten täydennysjoukkojen lähettämistä Irakiin siirrettiin, jotta vältyttäisiin mielikuvalta, että ne suoraan korvaisivat maasta poistuvat espanjalaiset.

Suunnitelman yksityiskohtia ei ole paljastettu, mutta hallituslähteiden mukaan tarkoituksena on auttaa Irakia armeijan, poliisin, siviilipuolustuksen ja tiedustelupalvelun kehittämisessä. Brittihallituslähteet kertoivat toimittajille suunnitelman olemassaolosta samalla kun pääministeri Tony Blairia painostettiin työväenpuolueessa yhä voimakkaammin selittämään, miten hän aikoo "päästä ulos" Irakista.

Asian odotettiin tulevan tänään esille parlamentin alahuoneessa sotaa vastustavien työväenpuolueen takapenkkiläisten ja opposition kyselyissä. Puolustusministeri Geoff Hoon kertoi eilen, ettei hallitus aio sallia äänestystä Irakin-joukoista.

Toisaalta Blair ja presidentti George W. Bush ovat sopineet vallansiirron nopeuttamisesta, jotta valta voitaisiin siirtää kokonaan Irakille 1. heinäkuuta, kertoi Blairin edustaja. Timesin mukaan brittiläisten täydennysjoukkojen lähettämistä Irakiin siirrettiin, jotta vältyttäisiin mielikuvalta, että ne suoraan korvaisivat maasta poistuvat espanjalaiset. Tästä huolimatta Britannian on huhuttu suunnittelevan lisäjoukkojen lähettämistä ja joukkojen toimialueen laajentamista mahdollisesti myös shiiojen pyhän kaupunkiin Najafiin.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomi 17.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.