Mainos

Tilastokeskus löi faktat pöytään pienituloisuudesta

Tilastokeskus ottaa kantaa viime päivinä julkisuudessa velloneeseen keskusteluun pienituloisen määritelmästä.

Keskustelu sai alkunsa, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kirjoitti runsas viikko sitten blogissaan, että pienituloisia ovat alle 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevat. Urpilainen perusteli asiaa sillä, että suomalaisten keskipalkka on 2 940 euroa kuukaudessa eli pyöristettynä 3 000 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan keskimääräisten palkkatulojen tarkastelu ei anna riittävää kuvaa pienituloisuudesta, sillä tarkastelun ulkopuolelle jää merkittävä osa sekä tulonsaajista että tuloista.

- Ehkä suurin asia, mikä on mennyt pieleen on se, että jos me puhutaan pienituloisuudesta, niin meidän täytyy muistaa, että läheskään kaikki tulonsaajat eivät ole kokopäivätöissä, sanoo tilastopäällikkö Juha Honkkila Tilastokeskuksesta.

Tilastokeskuksen mukaan pienituloisia määriteltäessä on tärkeää ymmärtää ero toisaalta tulojen ja palkkojen, toisaalta tulonsaajien ja palkansaajien välillä. Tulot sisältävät paljon muutakin kuin palkkatuloja, eivätkä läheskään kaikki tulonsaajat ole palkansaajia.

Valtaosa pienituloisista kuuluu opiskelijoihin, eläkeläisiin, työttömiin tai muihin ammatissa toimimattomiin.

Pienituloinen saa noin 1 100 euroa kuukaudessa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa olivat vuonna 2007 pienituloisia ne yhden henkilön kotitaloudet, joissa vuotuiset nettotulot olivat alle 13 080 euroa. Näin käteen jää kuukaudessa alle 1 090 euroa.

Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen kotitaloudessa pienituloisuusraja taas on 27 460 euroa vuodessa.

Urpilainen kirjoittaa alkuperäisessä blogissaan 700 000 suomalaisesta, jotka ansaitsevat alle 1 100 euroa kuussa. Urpilaisen mielestä nämä 13,5 prosenttia väestöstä elävät köyhyydessä ja heihin on kiinnitettävä "erityistä huomiota".

Pienituloisuudella kansainväliset määritelmät

Tilastokeskuksen mukaan tulonjakotilastoissa pienituloisuus määritellään kotitalouden käytettävissä olevien tulojen perusteella.

Jotta erilaisten kotitalouksien tuloja voitaisiin verrata keskenään, jaetaan tulot ns. kulutusyksiköiden määrällä. Kotitalouden ensimmäinen aikuinen saa painon yksi, muut yli 13-vuotiaat painon 0,5 ja 13-vuotiaat tai sitä nuoremmat painon 0,3. Kulutusyksiköiden määrällä jaettuja kotitalouden käytettävissä olevia tuloja kutsutaan ekvivalenteiksi tuloiksi.

Pienituloisiksi henkilöiksi määritellään kansainvälisten suositusten mukaisesti ne henkilöt, jotka kuuluvat kotitalouteen, jonka ekvivalentit tulot ovat pienemmät kuin 60 prosenttia ekvivalentista mediaanitulosta. Mediaanitulo on keskimmäisen henkilön tulo, kun kotitalousväestö asetetaan tulojen mukaan suuruusjärjestykseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.