Mainos

Tilanne kiristyy Lähi-idässä

Israelin hallituksen ja palestiinalaisten välinen sanasota on jälleen kiihtynyt. Israelin ulkoministeri Ariel Sharon on kehottanut juutalaisia uudisasukkaita valtaamaan pikaisesti lisää alueita miehitetyllä Länsirannalla juutalaissiirtokuntien laajentamiseksi.

-Kaikkien on lähdettävä liikkeelle ja juostava valtaamaan mahdollisimman monta kukkulaa. Kaikki minkä nyt otamme myös pysyy meidän hallussamme, poliittisen haukan maineessa oleva Sharon sanoi puhuessaan äärioikeistolaisen Tzomet-puolueen jäsenille.

Pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti puolestaan tänään parlamentille, ettei Israel aloita uutta vetäytymistään Länsirannalta ennen kuin palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat peruuttaa uhkauksensa aseellisesta kansannoususta.

Kovia uhkauksia

Sharonin lausunto lähetettiin Israelin radiossa tänään samanaikaisesti kun Israelin parlamentti kokoontui käsittelemään Yhdysvalloissa solmittua väliaikaista rauhansopimusta. Arafat luonnehti Sharonin puheita Wye-joen sopimuksen vastaisiksi. Palestiinalaisten neuvottelijoihin kuulunut Hassan Asfour sanoi, että lausunto oli suoranainen sodanjulistus. Hän vaati Yhdysvaltoja puuttumaan Sharonin puheisiin.

Arafat kuohutti puolestaan israelilaisten tunteita varoittaessaan eilen, että palestiinalaiset puolustavat viimeiseen asti oikeuttaan Itä-Jerusalemiin tulevan palestiinalaisvaltion pääkaupunkina - tarvittaessa myös asein.

Netanyahu uhkasi tänään siirtää Wye-joen sopimuksen toimeenpanoa, jollei Arafat peru lausuntoaan. Netanyahun mielestä Arafatin lausunto langettaa "raskaita pilviä" rauhanprosessin ylle.

Israelin hallitus kokoontuu Netanyahun mukaan keskiviikkona päättämään, ovatko palestiinalaiset täyttäneet ehdot sopimuksen toimeenpanolle. Palestiinalaiset ovat uhanneet julistaa palestiinalaisalueille itsenäisen valtion ensi vuoden toukokuussa, jos rauhanprosessi ei etene odotusten mukaisesti.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.