Tilanne kiristyy Hongkongissa, näin ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi Kiinan puristusotetta: "Kasvonsa menettäneen Kiinan täytyy näyttää, kuka määrää"

Kuinka Hongkongin käy Kiinan puristuksissa? Ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi kiristynyttä tilannetta 8:17
Ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi Hongkongin kiristynyttä tilannetta.

Tilanne kiristyy Hongkongissa, kun Kiina pyrkii kiristämään otettaan itsehallintoalueesta. Viimeisin Kiinan tempaus oli hyväksyä Hongkongin uusi turvallisuuslaki.

Mennyt viikko on ollut Hongkongille vaikea. Yhdysvallat aikoo nyt kumota Hongkongin erityisaseman ja poistaa itsehallintoalueelta kauppaetuja. Kiina äänesti menneellä viikolla Hongkongin uudesta turvallisuuslaista ja Yhdysvallat katsoo, että läpimennyt laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Kiinan mukaan Hongkongin uusi turvallisuuslaki kieltää "terroristisen, kumouksellisen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantavan" toiminnan alueella. Paikallisesti tätä kehitystä tiiviimpään Peking-ohjaukseen on vastustettu Hongkongissa kiivaasti.

Valtapeli

Hongkongissa on protestoitu voimakkaasti viimeisen vuoden aikana. Protestit ovat jälleen kiihtyneet koronaviruksen pahimman vaiheen laannuttua. MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kertoo, että isossa kuvassa Hongkong on kahden suurvallan valtakamppailun jaloissa.

– Iso kuva on se, että Yhdysvallat ja Kiina käyvät tällä vuosisadalla hegemoniakamppailua, kumpi on sotilaallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti voimakkain valtio tällä maapallolla, Hopsu toteaa.

– Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa tässä pelataan siinä mielessä, että vaalit lähestyvät ja Trumpin tapa toimia on sanoa hyvin voimakkaasti jotain, kun lähdetään neuvottelemaan, tehdään ehdotuksia tai uhataan jotain.

Kiina haluaa kiristää otettaan Hongkongista itsehallintoa kaventavilla laeilla. Hopsun mukaan taustalla on se, että Kiina haluaa Hongkongin itselleen poliittisesti menettämättä Hongkongin taloudellista vapautta ja siitä aiheutuvaa hyötyä.

– Kiinan maine kärsinyt paljon pandemian aikana. Nämä mielenosoitukset ovat aikamoinen isku vasten Kiinan kommunistisen puolueen ja johtaja Xi Jinpingin kasvoja. Kiina ei voi tässäkään menettää kasvojaan ja Kiinan täytyy näyttää, että se todellakin pystyy ja on lopulta se, kuka määrää miten asiat Hongkongissa menevät, Hopsu kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat