Tiilikainen: Oppia Irlannin kansanäänestyksestä

Irlannin viime viikonloppuna pidetty EU-kansanäänestys on hyvä esimerkki kansanäänestysten hyvistä ja huonoista puolista, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen tutkimuspäällikkö Teija Tiilikainen, joka on myös ja Suomen hallituksen edustaja EU:n tulevaisuuskonventissa. Äänestyksessä irlantilaiset sanoivat kyllä EU:n perussopimuksia muuttavalle Nizzan sopimukselle.

MTV3:n Internet-kolumnissaan Tiilikainen pitää kansanäänestyksen hyvänä puolena sitä, että se kasvatti kansalaisten mielenkiintoa EU-asioita kohtaan. Äänestämiseen valmistautuneet irlantilaiset saivat seurata selkokielistä keskustelua vaikeistakin Nizzan sopimukseen liittyvistä poliittisista kysymyksistä. Kansanäänestyksen seurauksena Irlannissa tunnetaan sopimuksen sisältö paremmin kuin missään muussa EU-maassa.

Äänestysten ongelma puolestaan on Tiilikaisen mukaan se, että vuoden 2001 kielteinen äänestystulos leimasi irlantilaiset EU:n laajentumisen vastustajiksi, vaikka perinteisesti he ovat suhtautuneet myönteisimmin EU:n integraatioon. Vuoden 2001 tulos osoitti itse asiassa irlantilaisten huolen EU:n puolustusyhteistyön tiivistymisestä.

Irlannin kansanäänestykset ovat opettavainen esimerkki muille EU-maille siitä, mitä hyötyä ja haittaa äänestysten järjestämisellä on, Tiilikainen toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat