Mainos

Tiilikainen: Oppia Irlannin kansanäänestyksestä

Irlannin viime viikonloppuna pidetty EU-kansanäänestys on hyvä esimerkki kansanäänestysten hyvistä ja huonoista puolista, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen tutkimuspäällikkö Teija Tiilikainen, joka on myös ja Suomen hallituksen edustaja EU:n tulevaisuuskonventissa. Äänestyksessä irlantilaiset sanoivat kyllä EU:n perussopimuksia muuttavalle Nizzan sopimukselle.

MTV3:n Internet-kolumnissaan Tiilikainen pitää kansanäänestyksen hyvänä puolena sitä, että se kasvatti kansalaisten mielenkiintoa EU-asioita kohtaan. Äänestämiseen valmistautuneet irlantilaiset saivat seurata selkokielistä keskustelua vaikeistakin Nizzan sopimukseen liittyvistä poliittisista kysymyksistä. Kansanäänestyksen seurauksena Irlannissa tunnetaan sopimuksen sisältö paremmin kuin missään muussa EU-maassa.

Äänestysten ongelma puolestaan on Tiilikaisen mukaan se, että vuoden 2001 kielteinen äänestystulos leimasi irlantilaiset EU:n laajentumisen vastustajiksi, vaikka perinteisesti he ovat suhtautuneet myönteisimmin EU:n integraatioon. Vuoden 2001 tulos osoitti itse asiassa irlantilaisten huolen EU:n puolustusyhteistyön tiivistymisestä.

Irlannin kansanäänestykset ovat opettavainen esimerkki muille EU-maille siitä, mitä hyötyä ja haittaa äänestysten järjestämisellä on, Tiilikainen toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.