Mainos

Tiik: Viron valttina on päätöksenteon helppous

Otsikoihin nousi äskettäin HUS:n alueen potilastietojärjestelmä. Sen hinnaksi on arvioitu olevan seuraavan kymmenen vuoden aikana 350 - 450 miljoonaa euroa. Virossa järjestelmän tekeminen maksoi reilut kymmenen miljoonaa euroa.

– Teimme Virossa integraatiota meidän eri potilastietojärjestelmien välille. Tuo keskitetty systeemi maksoi kymmenen miljoonaa. Järjestelmää voidaan verrata eräänlaiseen kattojärjestelmään eli suoraan sitä ei kuitenkaan voida verrata Suomen tilanteeseen, Sitran sähköisten potilastietojärjestelmien asiantuntija Madis Tiik, kertoo.

Virossa potilastietojärjestelmästä on saatu hyvää palautetta.

– Teimme tutkimuksen, missä selvisi, että valtaosa järjestelmän voitoista tulee potilaiden palautteiden kautta. Rahallista hyötyä saadaan vuorostaan tietoliikenteen ja prosessikulujen vähentymisestä. Viron valtteina oli epäilemättä se, että päätöksenteko on siellä nopeaa. Ostajapuoli on yksinkertaistettu ja päätökset tehdään yhden pöydän äärellä, Tiik jatkaa.

Potilastietojärjestelmän haasteena on se, että jokaisessa sairaalassa on omia erikoisuuksia ja kulttuureita. E-terveyden tulevaisuus onkin jatkuvaa kehittämistyötä.

– Nyt ollaan otettu vasta ensimmäisiä askeleita. Uskon, että esitäytetyt kaavakkeet ja oma hoito ovat niitä seuraavia. Ja siihen tarvitaan toimivaa integraatiota, Tiik jatkaa.

(MTV3)

Katso Madis Tiikin haastattelu (Huomenta Suomi 28.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.