Mainos

Tietokonevika lamaannutti Britannian lentoliikenteen

Lennot ovat olleet myöhässä myös muualla Euroopassa.

Britannian lentoliikenne jouduttiin aamulla keskeyttämään lähes kokonaan tietokoneongelmien vuoksi.

Tietokoneohjattu lennonjohto oli hetken poissa toiminnasta ja lentoliikenne pysäytettiin turvallisuussyistä, kertoi British Airwaysin edustaja. Aamukuudesta seitsemään asti paikallista aikaa sallittiin ainoastaan hätälaskut. Viivästymiset heijastuivat pian lentoliikenteeseen muuallakin Euroopassa.

Lentoviranomaisten mukaan vika saatiin korjattua noin tunnin kuluttua ja lentoliikenne pääsi alkamaan uudestaan, mutta lennot myöhästelivät pahoin koko päivän ajan.

Lentoyhtiö British Airways kertoi aluksi, että ongelma johtui Swanwickin lennonjohtokeskuksen koneissa ilmenneestä viasta. Myöhemmin selvisi kuitenkin, että syynä oli lennonjohtoa ohjaavassa tietokonejärjestelmässä, joka on osin 30 vuoden

ikäinen ja joka on määrä uusia vasta vuonna 2011. Muilta osin yksityistetyn lennonjohdon tietokonejärjestelmä edustaa uusinta tekniikkaa.

Vanhaa järjestelmää oli testattu yön aikana, minkä jälkeen koko järjestelmä kaatui.

- Kun tietokonejärjestelmä käynnistettiin uudelleen aamulla, se ei toiminutkaan, Britannian liikenneministeri Alistair Darling kertoi BBC:n haastattelussa.

Matkustajilla ei vaaraa

Osittain yksityistetyn lennonjohtoyhtiön johtaja Richard Everitt valitteli tapahtunutta, mutta vakuutti, ettei matkustajien turvallisuus vaarantunut missään vaiheessa.

Britannian konservatiivijohtaja Michael Howard sanoi lentoliikennekaaoksen osoittavan jälleen kerran työväenpuolueen hallituksen "epäpätevyyden". Pääministeri Tony Blairin hallitus yksityisti taannoin lennonvalvonnan lukuisista vastalauseista huolimatta.

Britannian lennonjohtokeskuksen Natsin mukaan oli täysin pois suljettua, että kyse olisi ollut sabotaasista. BBC:n kirjeenvaihtaja kuvasi tunnelmaa Euroopan suurimmalla lentokentällä Heatrow’lla "kaoottiseksi". Lennot kentältä myöhästyivät ainakin kolme tuntia.

Myös Suomen ja Britannian välisissä lennoissa oli myöhästymisiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.