Mainos

Tietokonepelejä myydään liian helposti alaikäisille

Tietokone- ja konsolipelien myyjät lipeävät usein 18 vuoden ikärajasta.

Aikuisille tarkoitettuja tietokone- ja konsolipelejä myydään alaikäisille liian helposti.

Pääkaupunkiseudulla tehdyissä koeostoissa alaikäinen pystyi ostamaan alle 18-vuotiailta kielletyn pelin lähes joka toinen kerta.

Koeostajat olivat 12-16-vuotiaita nuoria, jotka liikkuivat marras-joulukuusa yli 20 myymälässä pääkaupunkiseudulla. Ostoyrityksiä liikkeissä kertyi yhteensä 37, joista 16 kerralla nuori onnistui saamaan pelin.

Kahdeksantoista vuoden ikäraja ei ole suositus, vaan lain mukaan sitä on pakko noudattaa.

Pistokokeita pelejä myyvissä liikkeissä tekivät Valtion elokuvatarkastamo (VET) ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys (FIGMA).

Oston onnistuttua koeostaja luovutti pelin VET:n tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä, ja kauppa purettiin heti.Lisäksi pelin myyneisiin kauppoihin ollaan vielä erikseen yhteydessä.

"Valvonnalle ja valitukselle huutava tarve"

Koeostajana toiminut 14-vuotiaan Runen mukaan myyjät myivät usein kuin kyseessä olisi ollut mikä tahansa peli ajattelematta ollenkaan pelin ikärajoja.

- Valvonnalle ja valistukselle on todellakin huutava tarve. Pelin alaikäiselle myyneiden kauppojen johtoon ollaan yhteydessä. Tulemme myös jatkamaan tämäntyylisiä toimia, kertoo johtaja Matti Paloheimo Valtion elokuvatarkastamosta.

Myös Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistyksen toiminnanjohtaja Riku Olkkonen on pettynyt pistokokeiden tuloksiin.

- Eihän tässä näin pitänyt käydä. Selvästi kauppojen henkilökuntaa on koulutettu asian tiimoilta, mutta pelien ikärajoihin ei jostain syystä kiinnitetä riittävästi huomioita.Pelien ikärajat ovat aivan yhtä tärkeitä noudattaa kuin muutkin lain määräämät ikärajat, Olkkonen toteaa.

Pelejä myyvien liikkeiden henkilökunnan koulutus onkin hänen mukaansa ensisijaisen tärkeää.

Joka pelissä oltava ikäraja

Tietokone-, konsoli- ja videopelit on vapautettu pakollisesta ennakkotarkastuksesta, mutta jokaisessa on oltava sen haitallisuuteen perustuva ikäraja.

Alemmat ikärajat ovat yleensä suosituksia, mutta 18 ikäraja on aina sitova, eli sitä on pakko noudattaa. Alle 18-vuotiaalta kiellettyä peliä ei saa siten myydä 18 vuotta nuoremmalle. Myös suositusikärajat perustuvat pelin haitallisuuteen, joten niitä on hyvä noudattaa.

Peleissä käytetään yleensä yleiseurooppalaisen ikärajaluokittelujärjestelmän (PEGI).

Opetusministeriön alaisen Valtion elokuvatarkastamon tehtävänä on tarkastaa Suomessa alle 18-vuotiaille esitettävät ja levitettävät kuvaohjelmat sekä rekisteröidä tarkastamattomat kuvaohjelmat sekä tietokone- ja videopelit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.