Mainos

Tietokoneiden käytetyillä kovalevyillä sotasalaisuuksia

Käytöstä poistettu tietokone voi olla - ja usein onkin - rikollisen aarreaitta. Käyttäjä kun on aikojen kuluessa voinut tallentaa sen kovalevylle runsain mitoin salaista tai arkaluonteista tietoa, jota hän ei sitten tajua pyyhkiä pois, kun myy koneen tai heittää sen roskiin.

Amerikkalainen tietotekniikan apulaisprofessori Glenn Dardick on testannut, että näin käy erittäin usein. Hänen tutkimusryhmänsä hankki kolmisensataa käytettyä kovalevyä eri puolilta maailmaa, muun muassa nettihuutokaupoista. Tulokset olivat karuja.

Yksityishenkilöiden kohdalla niiltä löytyi sosiaaliturvatunnuksia sekä pankkitilien ja passien numeroita: kaikkea, mitä on helppo käyttää vaikkapa henkilöllisyyden varastamiseen, kertoo Dardick, joka johtaa Virginiassa toimivaa tietotekniikan tutkimusryhmää.

Yritysten levyiltä paljastui salaiseksi luokiteltuja oikeuden päätöksiä, testamentteja, tietosuojan piiriin kuuluvia potilastietoja sekä muuta luottamuksellista tietoa. Suuremmatkin salaisuudet ovat vaarassa.

- Yhdellä Yhdysvalloista ostetulla levyllä oli alihankkijan tietoja maasta ilmaan ammuttavien ohjusten torjuntaohjelmista, hän paljastaa.

Liittovaltion poliisi FBI tutkii vuotoa yhä.

Kovalevyn ruumiinavaus

Tietokoneiden patologiksi itseään kutsuva Dardick painottaa, että yksityishenkilöt kuvittelevat useinkin pyyhkineensä kovalevyn, vaikka eivät ole tehneet sitä riittävän hyvin. Hänen mukaansa ainoa keino varmistaa tietojen tuhoutuminen on hankkia erityisesti sitä varten suunniteltu ohjelma.

Hän muistuttaa, ettei tietojen kaivelu kovalevyiltä ole mitenkään vaikeaa puuhaa, vaan yleensä se onnistuu vähäisilläkin tietotekniikkataidoilla.

Dardickin mukaan tutkijaryhmän tarkoituksena ei kuitenkaan ole ihmisten säikyttely, vaan valistaminen. Tietokoneajalla on osattava paitsi säilyttää, myös hävittää tietoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.