Tiesitkö? Yleinen suuoire voi johtua myös raskaudesta – somepaljastus sai naiset varpailleen

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin:"Erikoinen ja merkittävä löydös" 1:45
Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Katso hämmästyttävä testi videolta.

Tiesitkö, että raskaus voi vaikuttaa suun terveyteen?

Aiemmin kerroimme, kuinka hammaslääkäri voi potilaan suuta vilkaisemalla saada selville jotain tämän suuseksitavoistaan, mutta nyt Yhdysvalloissa hammaslääketiedettä opiskeleva Sukhmani Pandher on hämmästyttänyt someväkeä paljastamalla, että hammaslääkäri voi havaita myös raskauden potilaansa suusta. 

– Hammaslääkärisi saattaa pystyä kertomaan, oletko raskaana. Tämä ei johdu vain pahoinvoinnista ja hammaskiilteen kulumisesta vaan raskausgingiviitiksi kutsutusta asiasta, jota ilmenee 30–50 prosentilla raskaana olevista potilaista, Sukhmani kertoo TikTok-videollaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ientulehdus on yleinen ongelma

Yli 74 000 kertaa katsottu video on kerännyt hämmästyneitä kommentteja etenkin raskautta pelkääviltä naisilta. 

– Enpä tosiaan ollut tutkailemassa peilistä ikeniäni tämän videon jälkeen, eräs kommentoija kirjoittaa ironisesti.

– Huomasin ikenien vuotavan kolmisen viikkoa sitten, mutta olen myös vaihtanut sähköhammasharjani pään. Nyt olen paniikissa, toinen kertoo.

Jälkikäteen hän palasi kertomaan, ettei ollut raskaana. Onkin hyvä huomata, että ientulehdus ja siitä johtuva verenvuoto voi johtua muustakin kuin raskaudesta. Ientulehdus syntyy kelle tahansa, jos hampaan pinnalle pääsee kertymään liikaa bakteeripeitettä eli plakkia.

Ientulehdus onkin hyvin yleinen ongelma aikuisväestössä.

Raskaus ja suun terveys

Raskaudenaikainen gingiviitti eli ientulehdus liittyy odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuviin muutoksiin. Etenkin huono suuhygienia yhdistettynä korkeaan estrogeenitasoon voi aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion ikenissä. Raskaus ei siis automaattisesti aiheuta ientulehdusta vaan lähinnä pahentaa olemassa olevaa gingiviittiä.

Ientulehdus oireilee ikenien turpoamisena, punoituksena ja verenvuotona. Terveyskirjasto kertoo, että raskausgingiviitille tyypillistä on voimakas verenvuototaipumus, jossa ien vuotaa herkästi pienestäkin kosketuksesta.

Raskaus voi aiheuttaa oireita ikenissä jo varhaisessa vaiheessa, mutta tyypillisesti ientulehduksen oireet ovat voimakkaimmillaan raskauden keskikolmanneksen aikana.

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudossairauteen. Parodontiitti puolestaan saattaa lisätä keskossynnytyksen riskiä, Hammaslääkäriliitto kertoo.

Raskaudenaikaiset hormonaaliset muutokset ja niistä johtuva suun happamoituminen, oksentelu sekä ruokailun välipalaistuminen altistavat myös hampaiden reikiintymiselle sekä hammaskiilteen kulumiselle. Raskauden lopulla ja imetyksen aikana suun terveydelle haitalliset bakteerit lisääntyvät äidin suussa.

Ehkäise suun sairaudet

Hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla aamuin illoin, hammasvälien puhdistaminen päivittäin sekä terveelliset ruokailutottumukset ehkäisevät ientulehdusta jokaisella.

Raskaana olevien naisten kannattaa käyttää säännöllisesti ksylitolituotteita, joiden on huomattu edistävän myös syntymättömän lapsen suunterveyttä.

Videolla kerrotaan viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46

Lue myös:

    Uusimmat