Tiesitkö? Univajeessa sokeriaineenvaihduntasi on kuin diabeetikolla – tarkista, nukutko tarpeeksi!

Kroonisesta univajeesta kärsivä ihminen kärsii jatkuvasti myös heikosta sokeriaineenvaihdunnasta. 

Vasta ilmestyneen Toimistotyöläisen ruokapäivä -teoksen mukaan riittämätön uni vaikuttaa myös vaa’an lukemaan eikä vain himona rasvaisiin ja sokerisiin ruokiin:

Univajeessa kylläisyyshormoni leptiini vähenee kehossamme, jolloin nälän ja kylläisyyden tunteen säätely vaikeutuu.  Siksi et syö vain vääriä ruokia, vaan myös enemmän kuin sinun pitäisi. Miksi? Koska et tunnista olevasi kylläinen.

Onko unesi riittävää ja laadukasta?

  • Kuorsaatko öisin?
  • Onko joku huomannut sinun olevan öisin välillä hiljaa, ikään kuin ”hengittämättä”?
  • Nukutko alle 7 tuntia yössä arkisin?
  • Heräiletkö yöllä, etkä saa enää unen päästä kiinni?
  • Otatko arkisinkin yömyssyn tai saunakaljan ennen nukkumaanmenoa?
  • Tarvitsetko usein nukahtamis- tai unilääkkeitä?
  • Oletko väsynyt aamulla 9–11 aikaan?

Univajeessa myös sokerinsieto heikkenee ja sokeriaineenvaihduntasi alkaa muistuttaa tyypin 2 diabeteksen sokeriaineenvaihduntaa: tasapaino palautuu, mikäli univaje ei ole kroonista, mutta jatkuva väsymys vaikuttaa siihen tasaisesti. Siksi univaje vaikuttaa myös diabeteksen syntyyn ja alentaa vastustuskykyäsi.

Lepo on myös välttämätöntä palautumiselle, jotta aivot toimisivat tehokkaasti päivällä: siksi väsymys ei vaikuta vain painoosi, vaan myös muun muassa luovuuteesi, tehokkuuteesi ja muistiisi. 

Kirjoittajien Reijo Laatikaisen ja Henna Rannikon mukaan väsyneenä on vaikea pitää huolta hyvästä ravinnosta, mutta kun uniasiat saa kuntoon, myös muut asiat seuraavat perässä: on helpompaa kieltäytyä palaveripullasta, jos olo on energinen. 

Riittävä unimäärä vaihtelee yksilöittäin, mutta aikuiselle hyvä tuntimäärä on 6–9 tuntia unta vuorokaudessa. Kokeilemalla tiedät, minkä verran sinun tulisi nukkua.  Muista että unenpuutteessa väsymys ei ole ainoa oire, vaan sitä ovat myös esimerkiksi jatkuva ärtyneisyys, motivaation heikkeneminen ja mielialan laskeminen.  

Lähde: Toimistotyöläisen ruokapäivä, Laatikainen, Rannikko (Talentum Pro)

Lue myös:

    Uusimmat