Tiesitkö työn ergonomiaa koskevat säännökset? Riittävästi luonnonvaloa ja tilaa

Työpisteen ergonomiaa koskevat säännökset on kirjattu työturvallisuuslakiin. Jos työhösi kuuluu pitkään paikallaan istumista näyttöpäätteen edessä, saatat kärsiä myös niska- ja hartiaseudun säryistä. Tunne siis oikeutesi!

Lain mukaan työpisteen rakenteet ja käytettävät työvälineet on valittava, mitoitettava ja sijoitettava työn luonne ja työntekijän edellytykset huomioon ottaen ergonomisesti. Työpisteen tulee olla mahdollisuuksien mukaan säädettävissä.

Työhuoneen täytyy olla riittävän tilava ja valaistuksen tehokas. Työskentelytilaan on mahdollisuuksien mukaan päästävä riittävästi luonnonvaloa. Työpaikan ilmanvaihdon tulee olla tehokasta ja hengitysilman kelvollista.

Työntekijällä tulee olla riittävästi tilaa työn tekemiseen työpisteellään. Lisäksi työntekijän täytyy pystyä vaihtelemaan asentoa työnsä lomassa.

Tee työstä miellyttävämpää:

Nosta oikein

Pidä selkä suorana, käytä nostoon jalkalihaksia, nosta pieniä kuormia kerrallaan yhden ison sijaan ja pidä taakka mahdollisimman lähellä vartaloasi.

Verryttele

Kevyt verryttely laittaa veren kiertämään.

Nouse ylös

Jos työsi sisältää paljon istumista, nouse välillä ylös. Jos mahdollista, työskentele edes välillä seisaallaan tai tee lyhyitä kävelylenkkejä.

Lepuuta silmiä

Siirrä katseesi välillä pois näytöstä, jotta silmäsi eivät väsyisi. Pidä taukoja säännöllisesti.

Varsinkin, jos työ on fyysisesti raskasta, työtä täytyy voida tarvittaessa keventää apuvälinein. Raskaat käsin tehtävät nostot ja siirrot täytyy tehdä mahdollisimman turvallisiksi, jos niitä ei voida välttää tai edes keventää apuvälinein.

Toistuvien rasittavien töiden aiheuttamaa haittaa täytyy välttää. Jos välttäminen ei ole mahdollista, haittojen määrän on oltava mahdollisimman vähäinen.

Yksintyöskentelevällä, jonka työhön liittyy siitä syystä ilmeinen haitan tai vaaran mahdollisuus, täytyy olla työn luonne huomioon ottaen mahdollisuus yhteydenpitoon työnantajaan tai muihin työntekijöihin sekä avun hälyttämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat