Edessä etätyöpäivä? 6 vinkkiä tehokkaaseen työskentelyyn kotona

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28
Miten korona vaikuttaa suomalaisiin ravintoloihin?

Monissa työpaikoissa suositaan nyt etätyötä, jotta koronaviruksen leviämistä pystyttäisiin ehkäisemään. Työskentely kotoa käsin on iso muutos arkeen. Muutamia vinkkejä noudattamalla työt luonnistuvat tehokkaasti myös kotitoimistosta käsin.

Ihmiset ympäri maailman on ajettu töihin koteihinsa, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Mutta miten tehdä etätöitä tehokkaasti? Vinkkejä ovat jakaneet muiden muassa New York Post sekä BBC. Vinkkejä lukiessa on toki otettava huomioon, että ihmiset ja työtehtävät ovat erilaisia. Kokeilemalla löytää itselleen parhaan tavan tehdä etätöitä.

1. Pitäkää toisiinne yhteyttä

Kotona työskennellessä ei ole mahdollista marssia työkaverin pöydän viereen ja keskustella työtehtävistä. Säännöllinen yhteydenpito työtiimin tai pomon kanssa auttaa kaikkia pysymään kartalla töiden etenemisestä ja auttaa ongelmien ratkaisemisessa. Samalla kun yhteydenpito ruokkii työmoraalia ja tuottavuutta, se vähentää työntekijän mahdollisesti tuntemaa eristäytyneisyyden tunnetta.

2. Suosi videokeskusteluita

Keskustelusta saa enemmän irti, kun näkee ihmisen, jonka kanssa puhuu. Videopuhelun voi tehdä älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Videopuhelut mahdollistavia palveluita ovat esimerkiksi Skype, FaceTime, WhatsApp, Facebook Messenger sekä Google Duo.

3. Pukeudu

Työpaikalle ei mennä pyjamassa, ja vaatteet on syytä vaihtaa asiallisempiin myös kotona töitä tehdessä. Se todennäköisesti saa ottamaan työn vakavammin ja tekemään tehtävät tehokkaammin. Ja jos edessä on videopuhelu asiakkaan tai pomon kanssa, on yövaatteissa ja hiukset takussa esiintyminen hieman noloa.

4. Sovi työtunnit kanssaeläjien kanssa

Ihmiset, jotka eivät asu yksin, joutuvat sovittamaan etätyönsä muun perheen kotonaoloon. Perheenjäsenille tai kämppäkavereille kannattaa kertoa, milloin ja miten tulee työskentelemään. Ja vaikka on kotona, kannattaa kanssa-asujille alleviivata, ettei työpäivän aikana tee kuin töitä – esimerkiksi lähde ostoksille tai pyykkäämään.

Työlle kannattaa varata oma paikkansa, kuten erillinen huone, jos mahdollista. Näin työtehtäviin pääsee keskittymään paremmin. Etenkin jos työtehtäviin kuuluu ihmisten kanssa ääneen puhumista, kannattaa se tehdä omassa huoneessa rauhassa muilta.

5. Löydä tuottava työtila

Harvalta löytyy kotoa yhtä ergonomista työpistettä kuin työpaikalta, mutta pienillä muutoksilla kotitoimistoon voi hakea mahdollisimman samanlaista asetelmaa kuin työpaikalla. Työnnä erillinen pöytä, esimerkiksi yöpöytä, rauhalliseen kulmaan kauas häiriötekijöistä. Etsi mahdollisimman hyvä ja sopivan korkuinen tuoli, jossa on selkänoja. Näytön korkeutta voi säädellä laittamalla tietokoneen alle kirjoja.

Sängyssä maaten töitä ei kannata edes yrittää tehdä, sillä lopputuloksena on todennäköisesti huonompi työn jälki sekä kipeä selkä. Töitä ei muutenkaan kannata tehdä paikassa, joka on pyhitetty rentoutumiseen.

6. Luo rajat työpäivälle

Töiden tauottaminen on tärkeää, vaikka töitä tekisi kotona. Pidä ruokatauko ja juo rauhassa kahvia. Venyttele tai käy haukkaamassa happea. Aivot tarvitsevat lepoa niin kotona kuin toimistossa työskennellessä.

Kun työpaikkana toimii oma koti, voi olla vaikeaa luoda rajat työlle ja vapaa-ajalle. Pienet psykologiset siirtymät voivat auttaa: Esimerkiksi aamulla ennen töitä kannattaa nauttia rauhassa aamupala ja heräillä ennen töihin ryhtymistä. Iltapäivällä töiden päätyttyä esimerkiksi treenin tekeminen auttaa irrottautumaan työnteosta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat