Hilse voi kertoa jotain terveydestäsi – ihotautilääkäri nimeää seitsemän eri tyyppiä

Hilseitä on erilaisia – erotatko hilsetyypit toisistaan? 0:39
Hilseitä on erilaisia – erotatko hilsetyypit toisistaan?

Ihotautilääkärin mukaan hilseen ulkomuoto ja päänahan oireilu auttavat selvittämään, mistä oireilu johtuu.

Hilse on yleinen hiuspohjan vaiva. Hilsettä alkaa syntyä, kun päänahka tulehtuu ja solut alkavat jakautua tavallista nopeammin, selittää Terveyskirjasto. Nopea uusiutuminen johtaa ihon kuivumiseen, vaikka päänahka tuntuisi rasvaiselta.

Hilseilyyn suhtaudutaan yleensä lähinnä kosmeettisena ongelmana, mutta hilseen lähempi tarkastelu voi myös paljastaa jotain ihmisen terveydestä. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eva Melegh on nimennyt erilaisia hilsetyyppejä ja syitä niiden takana, kertoo muun muassa MailOnline-verkkolehti.

Syystä riippumaton perushoito hilseilyyn on tiheä, jopa päivittäinen pesu shampoolla ja kuuriluontoinen hydrokortisoniliuoksen käyttö. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos omahoito ei auta.

1. Isot vahamaiset hiutaleet

Iso vahamaiset hilsehiutaleet voivat olla merkki siitä, että päänahassa majailee Malassezia-hiivasieni. Kyseiset hiivat viihtyvät etenkin rasvaisessa ihossa, jossa ne pääsevät lisääntymään. Hiivojen lisääntyminen pahentaa päänahan tulehdusta ja hilseily ikään kuin ruokkii itse itseään.

Tällaisessa hilseilyssä tärkeintä olisi pestä päänahkaa ja hiuksia riittävän usein. Harva pesutahti saa hiivat villiintymään ja tuottamaan entistä enemmän hilsettä. Hiukset kannattaisi pestä jopa päivittäin ja käyttää muutamana päivänä viikossa hilseshampoota.

2. Pienet kuivat hilsehiutaleet ja kutina

Jos päästä irtoaa kutinan siivittämänä pieniä, kuivia ja vaaleita hiutaleita, voi kyse olla allergiasta. Allergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi hiusvärit, shampoot tai muut hiustenhoitotuotteet. Yleensä allergiasta johtuva kutina, kireys ja hilseily ovat pahimmillaan tuotteiden käytön jälkeen.

Ärsyttävien tuotteiden käyttöä ei kannata jatkaa. Herkälle päänahalle kannattaa kokeilla vähän kemikaaleja sisältäviä ja hajusteettomia hiustenhoitotuotteita, jotka korjaavat ja kosteuttavat hiuspohjaa. Esimerkiksi prebioottiset tuotteet voivat olla kokeilemisen arvoisia.

3. Pienet kuivat hiutaleet, muttei kutinaa

Päänahka voi hilseillä myös auringossa palamisen seurauksena, jos sitä ei ole suojannut voimakkaalta UV-säteilyltä esimerkiksi lomamatkalla. Erityisen herkkä päänahka on palamiselle, mikäli hiukset ovat kovin ohuet.

Palamisesta johtuvaan hilseilyyn ei yleensä liity kutinaa, mutta iho on punainen ja ärtynyt. Päänahan pesu haalealla vedellä ja hajusteettomalla saippualla voi auttaa ihoa korjaantumaan. Kerran palanut iho tulee suojata auringolta jatkossa esimerkiksi hatulla.

4. Keltaiset hiutaleet ja tulehtunut päänahka

Hilseilyn taustalla on usein seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma. Sen tyypillisiä oireita ovat hilseilyn ja päänahan kutinan lisäksi punoittavat ja hilseilevät läiskät iholla.

Tali-ihottuman syntyyn vaikuttaa runsas talineritys ja hiivakasvu sekä elimistön reagointi talin hajoamistuotteisiin, kertoo Terveyskirjasto. Aikuisilla taipumus on usein pysyvä. Ihon päivittäinen pesu vedellä ja saippualla sekä voitelu vähärasvaisella kosteusvoiteella kuuluvat perushoitoon.

Lääkevoiteita, kuten sieni- tai hydrokortisonivoiteita, voi käyttää tarpeen vaatiessa kuuriluontoisesti.

5. Pienet vaaleat hiutaleet ja hiustenlähtö

Yksipuolinen ruokavalio, josta puuttuu elimistölle välttämättömiä ravintoaineita, voi näkyä hiuksissa. Pienet ja ohuet hilsehiutaleet yhdessä hiustenlähdön kanssa kielivät Meleghin mukaan puutostiloista. Esimerkiksi raudan, B12-vitamiinin ja välttämättömien rasvahappojen riittämätön saanti voi aiheuttaa vastaavaa oireilua.

Monipuolinen, terveellinen ja riittävä ravinto onkin hyvästä myös päänahalle.

6. Isot harmaat hilselaatat

Päänahan psoriaasi on yksi yleinen syy hilseilylle. Harmahtava ja läiskittäin ilmenevä psoriaasihilse irtoaa suurempina levyinä jättäen jälkeensä pistemäisiä verenvuotoja. Hiuspohja voi punoittaa ja kutittaa.

Yleensä hiuspohjan psoriasis esiintyy hiusrajaa kiertäen ja se oireilee erityisesti talvisin, kertoo Psoriasisliitto.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, jota ei voida parantaa. Hilseen kuoriminen pehmentävillä voiteilla, ihon kosteuttaminen ja lääkevalmisteet helpottavat oireita.

7. Rasvaiset ja kellertävät hiutaleet sekä näppylät

Rasvaiset ja kellertävät hilsehiutaleet yhdessä märkäpäiden kanssa voivat olla merkki follikuliitista eli karvatuppitulehduksesta. Yleensä päänahan karvatuppitulehdus aiheuttaa myös kutinaa ja aiheuttaa hiustenlähtöä.

Pesu saippualla tai happamalla ihonpuhdistusaineella kahdesti päivässä auttaa hoitamaan follikuliittia. Pesun jälkeen puhtaalla pyyhkeellä kuivatulle alueelle levitetään antiseptistä ainetta sisältävää voidetta.

Lue myös:

    Uusimmat