Mainos

Tiedätkö, mitä eroa on hilseellä ja kuivalla päänahalla?

Mitä hilse on? Entä millainen kuiva päänahka on? Ja miten ihmeessä nämä kaksi erottaa toisistaan?

Mitä eroa on kuivalla päänahalla ja hilseellä? Huffington Post päätti selvittää asian ja kysyi ongelmasta ihotautilääkäri Jennifer MacGregorilta.

Mitä hilse on?

MacGregorin mukaan hilse on päänahasta irtoavaa hiutaletta. Naisen mukaan monissa tapauksissa hilse voi oikeasti olla merkki ihoa vaivaavasta tali-ihottumasta eli eborrooisesta ekseemasta. Se on punoitusta, hilseilyä ja kutinaa aiheuttava ihosairaus. 

Tali-ihottuma on yleinen vaiva: päänahan hilseilyä on 15–20 prosentilla väestöstä. Hilsettä esiintyy päänahassa, mutta tali-ihottumaa voi esiintyä muuallakin.

Millainen kuiva päänahka on?

Kuiva päänahka on vain tavanomaista kuivaa ihoa, joka nyt sattuu sijaitsemaan hiusten alla. Kuiva päänahkakin voi kutista ja hilseillä; se voi olla perinnöllinen ongelma ja pahentua iän myötä.  

Iho voi olla kuiva niin sanotusti ”muuten vain”, tai se voi olla oire ekseema-ihottumasta.

Miten nämä kaksi erottaa toisistaan?

Lievänä sekä hilse että kuiva päänahka oireilevat samalla tavalla. Siksi erottamiseen tarvitaankin diagnoosi. Jos iho on kuiva ja hilseilee, eikä tilanne hyvästä hoidosta huolimatta parane, onkin aika suunnata ammattilaisen pakeille.

Päänahan ihoa voi hoivata hellästi pesemällä hiukset lämpimällä vedellä kuuman sijaan; kylpemisen jälkeen ihoa kannattaa kosteuttaa. Valitse myös hiuksille kosteuttavia shampoita ja hoitoaineita.

***

1:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.