Mainos

Tiesitkö tästä uudesta olympialajista? Suomi haluaa tosissaan päästä mukaan

2:32

Katukoripallosta kehitetty 3x3 on ensimmäistä kertaa olympialaisissa mukana Tokiossa vuonna 2020. Myös Suomen koripalloliitossa on alettu panostaa lajiin tosissaan.

Tokiossa nähdään uusia lajeja kuten vaikkapa skeittaus, surffaus, kiipeily – ja tietenkin 3x3-koripallo. Ulkopelejä on tahkottu iät ja ajat, mutta kansainvälinen koripalloliitto Fiba rupesi vuosikymmenen alussa rakentamaan salonkikelpoista uutta lajia.

Tästä on kyse pähkinänkuoressa:

 • Ottelut pelataan yhteen koriin.
 • Molemmilla joukkueilla on kolme pelaajaa kentällä ja yksi vaihtopelaaja. Valmentajia ei ole.
 • Kolmosista saa kaksi pistettä, muista pelitilanneheitoista ja vapaaheitoista yhden pisteen. Kolmoset ovat siis suhteessa arvokkaampia kuin tavallisessa koripallossa.
 • Hyökkäysaikaa on 12 sekuntia eli puolet vähemmän kuin tavallisessa koripallossa. Sen ansiosta pelitempo pysyy korkeana.
 • Peliaika on 10 minuuttia, mutta ottelu voi päättyä myös siihen, kun toinen joukkue yltää 21 pisteeseen.

Fiba puskee uuteen lemmikkiinsä palkintorahaa tällä kaudella jo miljoonan dollarin verran, ja potin voi olettaa vain kasvavan tulevina vuosina, kun laji pääsee mukaan olympialaisiin.

Mutta onko Suomi mukana, kun Tokion olympialaisissa pelataan 3x3-koripalloa kahden vuoden päästä? Ei ole. Mukana olevat joukkueet ratkotaan ensisijaisesti rankingpisteiden avulla ja Suomen saldo on nykyisillään kehno. Hyvä uutinen puolestaan on se, että sijoitusta on mahdollista nostaa nopeasti. Koripalloliitto on panostanut lajiin vasta yhden kauden, joten kaikki on mahdollista – etenkin kun Suomessa eletään pienoista korisbuumia.

Pariisin olympialaisissa vuonna 2024 voidaan jo nähdä suomalaisedustusta koripallossa.

– Se on päätavoite, eikä ollenkaan mahdoton ajatus, sanoo Koripalloliiton 3x3-vastaava Tero Kuivalainen.

– Latvia nousi viidessä vuodessa samasta asemasta, missä me olemme nyt, aivan maailman kärkeen. Todellakin pidän tätä mahdollisena tavoitteena.

Aiheesta lisää ylälaidan videolla Tulosruudun jutussa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja