Tiesitkö: Tästä syystä sähkön hinta nousee talveksi

Talvella sähkölaskulle tulee enemmän hintaa jo sen takia, että sähkönkulutus on suurempaa. Tämä ei kuitenkaan yksin nosta laskun hintaa, vaan myös sähkön hinta saattaa nousta talvella.

Energiamarkkinaviraston markkinavalvonnan ryhmäpäällikkö Antti Paananen kertoo, että hinnan nousu aiheutuu talven suuresta sähkön käyttötarpeesta ja vesivoiman vähäisestä saatavuudesta.

– Hinnoissa on vuodenaikavaihtelua. Sähkön kysyntä on talvella suurempaa kuin kesällä, mikä johtaa hinnan nousuun. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla vesivoima on hyvin merkittävässä asemassa. Vesivarastot täyttyvät talven aikana ja ovat korkeimmillaan keväällä lumien sulettua.

Talvi on kriittisintä aikaa vesivoimaa ajatellen, sillä vesivarannot ovat tyhjimmillään.

– Kun lumet eivät ole sulaneet, varasto on alhaisimmillaan. Tarjontatilanne heijastuu markkinahintaan. Hintaan vaikuttaa myös, jos vielä samaan aikaan tulee kylmiä jaksoja, jolloin kysyntä lisääntyy.

Kaikki eivät maksa samaa hintaa

Hinnoittelutapa vaihtelee myyjästä toiseen. Määräaikaisen sopimuksen hinta ei nouse talveksi.

– Hinnan nousuun vaikuttaa se, millainen sopimus asiakkaalla on. Jos kyseessä on määräaikainen sopimus, hinta on sopimuskauden ajan sama. Jos hinta on voimassa toistaiseksi tai perustuu markkinahintojen muutoksiin, se voi nousta talvella.

Halvimmillaan sähkön hinta on heinäkuussa, jolloin sähkön kysyntä on vähäisempää. Toisaalta samaan aikaan olisi vesivoimaa tarjolla, kun varastot ovat talven jäljiltä täydentyneet.

– Viimeaikojen kehitys on ollut sellainen, että myyjillä on tuotteita, joissa hinta vaihtuu kuukausittain tai vaikka kolmen kuukauden välein. Tällainen hinnoittelu seuraa vuodenaikasykliä ja vaihtelu heijastuu asiakkaankin hintaan.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat