Tiesitkö nämä jännittävät faktat Floridasta?

Turhaan eivät monet lähde viettämään eläkepäiviään Floridan lämpöön, sillä turkoosi rantaviiva ja värikäs luonto saavat mielen lepäämään. Mutta mistä flamingojen kaunis pinkki höyhenpeite oikein saa värinsä, ja kuinka Gatorade-urheilujuoma on saanut nimensä?

• Floridan luonnossa villinä elävät flamingot saavat pinkin värin höyhenpeitteeseen katkaravuista, joita syövät. Mitä enemmän luonnostaan harmaat lintueläimet saavat ravintoa katkaravuista ja saavat luonnon omaa pigmenttiä, sitä punaisemmaksi ne muuttuvat.

• Gatorade on maailman johtava urheilujuoma, joka kehitettiin Floridan yliopistossa jalkapallojoukkue Gatorsin pelaajia varten. Pelaajat väsyivät kuumissa olosuhteissa käydyissä otteluissa viimeistään toisen puoliajan aikana, ja urheilujuomalla haluttiin estää nestehukkaa ja uupumusta.

• Floridassa sijaitsee minivaltio Conchin tasavalta, joka julistautui tasavallaksi 23.huhtikuuta 1982. Pinta-alaltaan 15,4 km² oleva valtio julkaisi myös jonkin aikaa omaa rahayksikköä, Conchin dollaria.

• Florida on ainut osavaltio Yhdysvalloissa, jossa on kaksi samannimistä jokea, Withlacoocheeta, joilla ei tosin ole mitään muuta yhteistä kuin nimi.

• Jo 26 vuoden ajan jerjestetyssä Mullet Toss -juhlassa floridalaiset seisovat rivissä ja heittävät kuolleita kaloja Alabama-jokeen. Monet sanovat, että Flora-Bama rantaravintolan järjestämät juhlat ovat vain yksi tekosyy järjestää valtavat rantakinkerit.

• Mystinen Bermudan kolmio on Floridan eteläkärjen, Puerto Ricon ja Bermudan rajaama kolmionmuotoinen alue, jossa kerrotaan tapahtuneen selittämättömiä havereita. Useat lentokoneet ja laivat ovat kadonneet alueella jälkiä jättämättä, ja aihe on inspiroinut useita kirjailijoita ja elokuvantekijöitä.

Ehkä tunnetuin Bermudan kolmiossa tapahtunut katoaminen on viidestä Avenger-pommikoneesta koostuneen lentue 19:n katoaminen normaalilla harjoituslennolla joulukuussa 1945.

Lähteet: http://goflorida.about.com/od/allaboutflorida/a/weirdfacts.htm, www.florabama.com

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat