Tiesitkö: Näin hurjasti D-vitamiinitaso voi vaihdella

D-vitamiinitaso on jokaisella erilainen ja myös vitamiinivalmisteista saatu hyöty ja tarve vaihtelevat niin painindeksin, ravitsemuksen kuin pukeutumisenkin mukaan.

Kilpapurjehtija ja maailmanmestari Silja Lehtinen kertoo, että verinäytteen mukaan tehdyssä mittauksessa hänen D-vitamiinituloksensa oli 108 millimoolia litrassa, vaikka hän ei käytä lainkaan D-vitamiinivalmisteita.

– Juon paljon maitoa, mutta tärkein tekijä on varmasti aurinko. Tämä on ensimmäinen talvi 15 vuoteen, kun vietän koko talven Suomessa.

Orionin lääketieteellinen johtaja ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Paula Rytilä taasen kertoo, että hänellä vastaava luku on 64 mmol/l.

– Voi olen kateellinen, nauraa Rytilä ja jatkaa: Käytän säännöllisesti D-vitamiinivalmisteita ja olin juuri kahden viikon lomalla Etelä-Afrikassa ja silti lukema on minulla pienempi.

Suomessa terveyden kannalta hyvä taso on 75–80 mmol/l. Tällä hetkellä suositeltu lisäannos 10 mikrogrammaa, mutta sen uskotaan nousevan tulevaisuudessa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA antoi loppuvuodesta 2012 suosituksen, jonka mukaan yli 1-vuotialla turvallisen käytön yläraja on 50 mikrogrammaa.

D-vitamiinin tarve on yksilöllinen

  • D-vitamiinin tarpeeseen vaikuttavat muun muassa ihonväri, ikä, terveydentila, painoindeksi, auringonvalon saanti, ravitsemus, pukeutuminen ja se, oleskeleeko henkilö suurimmaksi osaksi sisätiloissa vai ulkoileeko hän paljon.
  • Vanhukset ja vähän ulkoilevat (esim. hoitokodeissa asuvat) tarvitsevat D-vitamiinilisiä ympäri vuoden. Suomalaisten suositusten mukaan ikääntyneiden tulisi saada D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.
  • Lasten ja nuorten kehittyvä luusto tarvitsee D-vitamiinia. THL suosittelee alle kaksivuotiaille lapsille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää päivässä ympäri vuoden. Sen jälkeen suositusannos läpi vuoden aina 18 ikävuoteen asti on 7,5 mikrogrammaa. Nuoret, jotka viettävät suuren osan kesälomastaan sisätiloissa, tarvitsevat D-vitamiinilisää ympärivuotisesti.
  • Osteoporoosia sairastavat ja kasvissyöjät tarvitsevat D-vitamiinilisää vuoden ympäri.
  • Lisäksi D-vitamiinilisä voi olla kesällä tarpeen herkkäihoisille, jotka eivät voi juuri oleilla auringossa ilman, että heidän ihonsa palaa.
  • Moni tummaihoinen tarvitsisi D-vitamiinilisää vuoden ympäri erityisesti silloin, kun hänen pukeutumisensa on peittävää. Mitä tummempi ihmisen iho on, sen vähemmän hän saa D-vitamiinia auringosta. Tumma iho tuottaa Suomen leveysasteilla auringossa D-vitamiinia huomattavasti heikommin kuin vaalea iho.
  • Myös ylipainoiset saattavat tarvita vitamiinilisää. Ylipainoisten D-vitamiinin tarve on normaalia suurempi, koska rasva imee D-vitamiinia itseensä, jolloin sitä jää vähemmän esimeriksi luuston käyttöön.
  • Raskaana olevat tarvitsevat D-vitamiinia tavallista enemmän, koska sen tulee riittää myös sikiön luuston kehittymiseen. Raskaana olevien ja imettävien päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus on Suomessa 10 mikrogrammaa. Yhdysvalloissa suositus raskaana oleville on 15 mikrogrammaa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat