Tiesitkö? Näiden asioiden elämässäsi on oltava kunnossa, jotta voit voida hyvin

Jokaisen ihmisen hyvinvointi muodostuu kolmesta elementistä, jotka jakautuvat niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin alueeseen.

Jokaisen kapasiteetti eli hyvinvoinnin kokonaisuus muodostuu eri tavoin. Jo tässä vaiheessa on tärkeätä, että mietit lukiessasi, miten tekstien ajatukset, näkemykset ja ideat vaikuttavat elämääsi. Kapasiteettisi eri osa-alueisiin ovat vaikuttaneet vuosien aikana minäkuva, kasvatuksesi, historiasi, tavoitteesi ja arvosi. Sinä vaikutat siihen, miten kapasiteettisi paranevat tai kehittyvät jatkossa.

Yksilön hyvinvoinnin elementit

Kapasiteetti

Tämän päivän elämä asettaa ihmisen eri kapasiteeteille kovat vaatimukset. Kapasiteettien ylläpito ja kehittäminen vaativat energiaa, rasitusta ja palautumista. Näiden kolmen elementin tasapaino on olennaista ihmisen toimintakyvylle. Jos energiaa on liian vähän, ihminen ei jaksa suoriutua päivän aikana itselle asetetuista tavoitteista. Energiaa ylläpidetään oikeanlaisella ravinnolla (fyysisesti) ja ihmissuhteilla (psyykkisesti). 

Ihminen, joka ei koe rasitusta liikunnan tai psyykkisten haasteiden muodossa, tylsistyy sekä menettää motivaationsa toimia. Mukavuusalueella oleminen pienentää toimintakyvyn kapasiteettia. Oikeanlainen rasitus karaisee ja kasvattaa kapasiteettia. Jos lepo jää lyhyeksi tai ihminen ei pääse rentoutumaan, hän saattaa kokea ylirasitusta ja palaa liian nopeasti loppuun.

Fyysinen energia eli ravinto

Oikeanlaiset ravintotottumukset luovat pohjan fyysiselle energisyydelle. Ravinnon kohtuullisuus, säännöllisyys, monipuolisuus, laadukkuus ja sopiva nesteytys ovat energiaa tuottavan ravitsemuksen kulmakiviä.

Psyykkinen energia eli ihmissuhteet

Psyykkiseen kapasiteettiin vaikuttaa oleellisesti kyky oikeanlaisiin ihmissuhdetaitoihin. Ihmissuhteiden tärkeyttä ja niistä huolehtimista ei sovi aliarvioida. Kunnossa olevilla ihmissuhteilla niin työssä, kotona kuin ystävien parissa on merkittävä vaikutus kaikkiin kapasiteetin osa-alueisiin. Ihmissuhteiden hoitamattomuuden vaikutukset nakertavat psyykkistä ja sosiaalista kapasiteettia. Vaikka ongelmat tai haasteet ihmissuhteessa saisikin suljettua mielestä, niiden vaikutus jää alitajuntaan.

Fyysinen rasitus eli liikunta

Rasitus sanana herättää usein yksipuolisen mielikuvan. Se mielletään helposti vain fyysiseksi ponnisteluksi. Terveyden näkökulmasta ajatellen tarvitsemme kuitenkin sopivassa määrin fyysistä rasitusta. Tämän päivän haaste on elämän helpottuminen fyysisesti teknologian kehittymisen myötä. Fyysisten ponnistelujen väheneminen ja vastaavasti psyykkisten haasteiden kasvu ovat luoneet ihmisille epätasapainoisen tilan.

Psyykkinen rasitus eli haasteet

Psyykkistä kapasiteettiamme kuormittavat joskus mielestämme liiankin suuret haasteet. Jokaisella meillä on rajamme. Kukaan ei kestä loputtomia vastoinkäymisiä. Parodoksaalista on kuitenkin se, että ilman haasteita ihminen kuihtuu. Kohtuullinen määrä elämän haasteita pitää energisenä. Yksi hyvä tapa tasapainottaa haasteita on tavoitteiden asettaminen, niin henkilökohtaiseen kuin työelämäänkin. Samoin oikeanlainen ajanhallinta on oleellista haasteiden tasapainottamisessa.

Fyysinen palautuminen eli uni

Rasituksen vastapainoksi tarvitaan palautumista. Palautumisen tulee olla sekä fyysistä että psyykkistä. Liian vähäinen palautuminen johtaa tunteeseen stressistä. Samoin vääränlaiset keinot palautua lisäävät rasitusta, Uni on ihmiselle välttämättömyys. Jo yksi heikosti nukuttu yö vaikuttaa psyykkiseen kapasiteettiin. Fyysiseen kapasiteettiin pienen univajeen vaikutus ei ole niin merkittävä.

Psyykkinen palautuminen eli rentoutuminen

Ihmismieli tarvitsee kehon tavoin aikaa palautua. Rentoutumisen hyödyt näkyvät energisenä ja monipuolisena ajatteluna. Aivojen välittäjäaineena toimivan aivokurkiaisen toiminta mahdollistaa luovassa ongelmanratkaisussa samanaikaisesti järjellisen ja analyyttisen mutta myös tunnepohjaisen ajattelun. Eettisesti kestävät päätökset vaativat molempien puolien saumatonta yhteistyötä. Rentoutumiskeinoja on monenlaisia, tärkeintä on löytää omansa ja tehdä sitä mikä rentouttaa hyvällä omallatunnolla.

Lähde: Hyvinvointi ja Kapasiteetti valmentajat Jari Puranen & Antti Hagqvist, Ironcoaching Oy

Lue myös:

    Uusimmat