Tiesitkö tämän joulukukista?

Joulukukkien trendit vaihtuvat hyvin harvoin. Suosituimpina kukkina ovat olleet jo monen vuosikymmenen ajan hyasintti, joulutähti ja amaryllis. Joulunpunainen värinä on edelleen kestosuosikki, mutta valkoinen valtaa jalansijaa myös joulukukkamarkkinoilla.

Joulun ehdottomin ikisuosikki ja vanhin joulukukkamme on tuoksuva hyasintti. Tarinan mukaan ensimmäinen vaaleanpunainen, kukkiva hyasintti, nähtiin Helsingissä kukkakaupan ikkunassa jouluna 1879. 

Hyasintteja kasvatettiin kuitenkin jo 1600-luvulla Turussa, mutta ne olivat vain rikkaiden saatavilla olevia luksuskukkia. Hyasintteja näkyikin ensimmäisenä kartanoiden joulupöydissä. Tavalliseen torppaan kukka tuli vasta 1900-luvun alussa. 

Muualla Euroopassa hyasintti tunnetaan enemmänkin kevätkukkijana, meillä se on aina mielletty joulunajan kukaksi. Koska hyasintti on sipulikukka, on se helppo hyötää myös jouluna kukkaan.

Sotien aikana joulunkoristeet haettiin metsästä. Vaatimattomat puolukanvarret, oksat, oljet ja havut saivat toimittaa joulukukkien virkaa. Tulppaani yleistyi joulukukkana vasta sotien jälkeen.

Joulutähti tuli koteihin ensin leikkokukkana. 1950-luvulla siitä jalostettiin lyhyt- ja tiivisvartinen ruukkukasvi, joka löysi tiensä suomalaiseen joulukotiin. Joulutähden varastointi ja kuljetusherkkyys ovat saaneet aikaan sen, että kukka jalostettiin Suomessa kasvatettavaksi. Suomalainen joulutähti onkin kestävämpi lajike kuin ulkomainen serkkunsa.

Ritarinkukka, eli amaryllis yleistyi kodeissa vasta 1980-luvulla. Kukan näyttävyys ja pitkä kukinta-aika ovat nostaneet amarylliksen kolmen kärkeen joulutähden ja hyasintin rinnalle. 

Uusin tulokas suosituimpien  joulukukkien rinnalle on herkän kaunis jouluruusu.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto


Joulutähti on joulun suosikki 1:51Lue myös:

    Uusimmat