Tiesitkö, että vetyauto jopa puhdistaa ilmaa mennessään? Nyt teknologiasta kiinnostui ikoninen maasturimerkki

Näin tehokkaasti vetyauto puhdistaa ilmaa 1:12
Polttokennojärjestelmä yhdistää ajoneuvossa kuljetettavan vedyn ilmassa olevan hapen kanssa tuottaen sähköenergiaa. Koska moottorissa ei tapahdu polttomoottorista tuttua palamista, järjestelmän sivutuotteena syntyy vain vettä. Vetyauto jopa puhdistaa käyttämänsä ilman.

Vetyautojen mahdollisuudet ovat puntarissa laajassa yhteisprojektissa.

Brittiläinen Jaguar Land Rover -konserni kehittelee vetytoimista kaupunkimaasturia.

Project Zeusiksi nimetty kehityshaara on osa kuningaskunnan tukemaa 80 miljoonan euron päästövähennysohjelmaa, johon kuuluu myös muita projekteja ja brittiläisiä puhtaampaa teknologiaa kehittäviä yrityksiä, kuten Delta Motorsport, Marelli Automotive Systems ja UKBIC.

Asiasta kertovat Green Car Reports ja Auto Express, joka käyttää lähteenään brittihallinnon virkamiesdokumentteja. Green Car Reports jopa pohtii, painottaako brittikonserni huomionsa akkukäyttöisistä sähköautoista polttokennotekniikkaan ja vetyyn.

Jaguar Land Rover on kääntänyt muutaman muun autovalmistajan tapaan katseensa tiukasti vetyyn tulevaisuuden puhtaana energianlähteenä. Se nimitti Jaguar I-Pace -sähköauton julkaisun jälkeen yhtiön vetykehityksen johtajaksi Ralph Claguen viime vuoden maaliskuussa.

Toyota on kehittänyt vahvasti vetyteknologiaa, jota sen piti esitellä maailmalle Tokion olympialaisten logistiikka- ja kuljetustarpeissa, mutta koronaviruspandemia sotki nämä suunnitelmat.

Viime vuonna BMW ja Jaguar Land Rover sopivat polttokennotekniikan komponenttien ja kehityksen yhteistyöstä. BMW:llä on yhteistyösopimus myös Toyotan kanssa.

Mercedes-Benz puolestaan ilmoitti juuri lopettavansa vetykäyttöisten henkilöautojen kehittämisen, mutta jatkavansa työtä raskaan kaluston osalta Volvon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat