Tiesithän, että autosi turvatyynyt eivät toimi oikein, jos jätät tämän yhden asian tekemättä

Näin turvatyynyillä varustettu turvaistuin toimii kolarissa 0:10
Oletko nähnyt, miten turvatyynyillä varustettu lasten turvaistuin toimii kolarin sattuessa? Katso videolta!

Liikenneturva muistuttaa, että turvatyynyt on suunniteltu toimimaan yhteistyössä turvavöiden kanssa. Vöitä ei missään nimessä tule jättää kiinnittämättä siksi, että luottaa pelkkien turvatyynyjen hoitavan matkustajien pelastamisen.

Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan turvavyötä käytetään henkilöautojen etupenkeillä kiitettävän paljon – käytännössä sataprosenttisesti.

Joka kymmenes Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta oli yllättäen sitä mieltä, että turvavyön käyttäminen taajamanopeuksissa on jokseenkin tarpeetonta. 

Totuus on kuitenkin toinen.

Turvavyö tulisi kiinnittää aina ja joka kerta riippumatta auton tyypistä tai nopeudesta. Jos kolari ajetaan 50 kilometrin tuntinopeudella, on ihmisen törmäyspaino jo 40-kertainen. Tämä tarkoittaa, että 80 kiloa painava henkilö muuttuu törmäyksessä 3 000 -kiloiseksi.

Vaikka tekniikka autoissa kehittyy, turvavyö on edelleen yksi tärkeimmistä turvavarusteista. Esimerkiksi se, että auto on varusteltu erilaisin turvatyynyin, ei ole syy jättää turvavyötä kiinnittämättä.

– Jotta turvatyynyt toimisivat, kuten ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla asianmukaisesti kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa hengenvaarallinen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen varoittaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat