Tiemestari Karin joulutempauksesta tulee hyvä mieli! Jakaa hiekkaämpäreitä torilla, jotta vanhukset voisivat hiekottaa pihansa

Ikäihmisille jaettiin hiekkaämpäreitä joululahjaksi 1:31
Ikäihmisille jaettiin hiekkaämpäreitä joululahjaksi.

Suomi on täynnä toinen toistaan parempia hyvän mielen joulutempauksia. Yhden sellaisen keksi tiemestari, joka päätti jakaa ikäihmisille hiekkaämpäreitä kaatumisonnettomuuksien ehkäisemiseksi kotipihoilla.

– Viisisataa ämpäriä jaetaan nyt alkuun. Jos ämpärit loppuvat kesken, voi hakea omiin ämpäreihin, sanoo tiemestari Kari Pihlajamäki.

Hän työskentelee Kokkolan kaupungin tienhoidosta vastaavana virkamiehenä ja tietää, että kaatumiset tapahtuvat usein aivan kotioven lähellä.

– Siinä aamuisin matkalla kotiovelta postilaatikolle. Liikkeelle lähdetään crocseilla tai reinoilla ja kyllä sen tietää, miten siinä monesti käy, sanoo Pihlajamäki.

Hän on seurannut liukastumisia ja kaatumisia myös työnsä puolesta. Suomessa kuolee kaatumisten seurauksena peräti 1200 ihmistä vuodessa. Kaikki kaatumiset eivät johdu liukkaudesta, mutta liukkauden vuoksi mennään nurin kuitenkin noin 400 000 kertaa vuodessa. Pelkät lääkäri- ja hoitokulut nousevat 500 miljoonaan euroon.

– Onhan se ihan uskomatonta, miten kallista kaatuminen on. Ja kun tiedetään, että kaatumiset liukkailla ovat aivan turhia. Jos pihat ovat hiekoitettuja, vahinkoja ei synny läheskään niin helposti, sanoo Pihlajamäki.

Hiekka tekee kauppansa

Kaatuminen voi vaikuttaa henkilökohtaiselta ongelmalta, mutta sitä se ei läheskään aina ole. Kansalaiset osaavat hakea korvauksia kaupungilta ja kiinteistönomistajilta, jos katsovat kaatumisen johtuneen huonosta hiekoituksesta.

– Näitä korvaushakemuksia tulee joka vuosi ja niitä sitten käydään läpi myös vakuutusyhtiöiden kanssa. Mutta täytyy muistaa, että yllättävän moni kaatuu juuri siellä omalla kotipihallaan, huomauttaa Pihlajamäki.

Hiekka tekee kauppansa Kokkolan torilla. Ämpärit vilahtavat takaluukkuihin, lähteepä joku kävellenkin kotiin painavan hiekkaämpärin kanssa. Tempaus tuo hyvän joulumielen ja hymyn hiekkalahjan saajille.

– Tämä on ihan mahtava idea! Tämä pitäisi toteuttaa joka vuosi, sanoo Aulis Raudasoja.

– Vaikka kotona on potkukelkka oven vieressä, että pääsee postilaatikolle turvallisesti, kyllä hiekoitus on tietenkin parempi ratkaisu, arvioi Raudasoja.

Lue myös:

    Uusimmat