Tämä on syytä jokaisen vanhemman katsoa – leikit lumikasoissa voivat johtaa vaaratilanteisiin: "Todella pahoja paikkoja"

Vanhemmat huomio: Leikit lumikasoissa voivat johtaa vaaratilanteisiin 3:21
Tältä näyttää lumikasat kuormaajan ohjaamosta katsottuna.

Yrittäjä varoittaa lumikasoissa leikkimisen vaaroista. Lunta kuljettavien koneiden lähellä täytyy olla tarkkana.

Lunta on monen talven ystävän iloksi satanut viime aikoina runsaasti. Harvalta onkin jäänyt huomaamatta katukuvassa ja pihoilla huristavat kellertävät kuormaajat ja suuret kuorma-autot, joilla lunta kuljetetaan.

Nykyiset lumimäärät tarkoittavat sitä, että lunta joudutaan kärräämään jatkuvalla syötöllä pois ihmisten ilmoilta.

– Kun lapset leikkivät kasoissa sillä aikaa, kun niitä lastaillaan auton kyytiin, niin siinä on sortumavaara. Isoja paloja liikkuu koko ajan, ja sinne voi jäädä puristuksiin ja näkymättömiin, kertoo Sorakeisari Oy:n yrittäjä Juha-Pekka Ahvonen.

Katso videolta, millaiselta lumikasat näyttävät kuormaajan kuljettajalle.

Irtolohkareet ja onkalot vaaran paikkoja

Erityisen pahoja, tai toisten mielestä kiehtovia, ovat irtonaiset lumilohkareet ja kasoihin syntyvät tai niihin tehdyt onkalot. 

– Ne ovat sellaisia vaaran paikkoja, todella pahoja, ja niitä emme voi nähdä koko aikaa, Ahvonen toteaa.

Vastaavista tilanteista on surullisiakin esimerkkejä. Vuonna 2013 Ylöjärvellä järkytti 8-vuotiaan Artun tapaus. Poika löytyi kuolleena lumiluolasta, jonka päälle auraaja oli kipannut lunta.

Lasten leikkiminen kasoissa lunta kerätessä on Ahvosen työssä jokapäiväistä. Etenkin pimeällä se voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Toissailtana oli pari sellaista tilannetta, että lapset eivät totelleet, vaikka heille sanoi monta kertaa. Hehän ottavat sen leikkinä, kun käyn sanomassa.

Tilaa ja rauhaa työlle

Ahvonen toivookin vanhempien kiinnittävän huomiota lastensa leikkeihin.

– Enemmän varovaisuutta. Kun on isoja työkoneita, niin pitäisi antaa vähän enemmän tilaa ja rauhaa. Me emme kuitenkaan näe kaikkea.

Lumikasoissa leikkimisen lisäksi itse koneet herättävät osassa lapsista kiinnostusta. Koneiden ollessa liikkeessä varovaisuutta pitää noudattaa, mutta:

– Ehkä meidän yrittäjien pitäisi välillä pitää hieman taukoja ja esitellä koneita turvallisissa olosuhteissa. Meidän koneitamme saa ainakin ihmetellä. Kättä pystyyn, niin tullaan esittelemään.

Lue myös:

    Uusimmat