Luunmurtumien virta ruuhkauttaa päivystyksiä juuri nyt – lääkäriltä varoitus: "Kaikkein pahin yhdistelmä"

Pysy pystyssä talviliukkailla – asiantuntijoiden vinkit 5:45
Pysy pystyssä talviliukkailla! Nappaa videolta asiantuntijoiden vinkit.

Päivystyksessä kamppaillaan nyt jäällä ja lumella liukastelleiden potilaiden kanssa, kerrotaan Helsingin Meilahden yhteispäivystyksestä.

– Tässä on nyt puolentoista tunnin sisällä tullut 20 murtumaepäilypotilasta, ja edelleenkin jatkuu virta tänne päivystykseen, apulaisylilääkäri Pasi Randén kertoo MTV Uutisille.

Jos tilanne jatkuu samanlaisena, voivat luvut olla ennätyksellisiä. Apulaisylilääkäri pyytääkin, että ihmiset ottaisivat tilanteen huomioon, jotta enemmiltä turmilta vältyttäisiin.

– Varokaa hyvät ihmiset nyt siellä ulkona, hän vetoaa.

Kuvasitko vaarallisen liukkaan tienpätkän? Lähetä video tai kuva osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai WhatsAppissa numeroon 040 578 5504.

"Ehkä kaikkein pahin yhdistelmä"

Ongelman taustalla on säätilan muutos. Etenkin Etelä-Suomessa mentiin muutama päivä sitten plusasteille, ja silloin satanut vesi jäätyi sittemmin maan pinnalle. Nyt päälle satanut pakkaslumi aiheuttaa sen, että jäiset kohdat maassa voivat tulla yllätyksenä.

– Siinä helposti liukastuu, kun ei näe maan pintaa. Jos alla on hiekoittamatonta aluetta, niin siinä päällä oleva pakkaslumi tekee siitä entistä liukkaamman, Randén arvioi.

– Tämä on ehkä kaikkein pahin yhdistelmä. Ihmisten tulee olla hyvin varovaisia ulkona.

Pääkallopeli uhkaa jatkua

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas on Randénin kanssa samoilla linjoilla. Peilijään päälle satanut ohut lumipeite tekee kulkemisesta vaarallista.

– Hurjin mahdollinen tilanne, Mäntykannas kertoo.

Pahin tilanne salakavalan liukkauden osalta on Mäntykannaksen mukaan Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen eteläosissa. Tilanne tulee myös jatkumaan samanlaisena, jos jääpeitteen päälle ei saada riittävää lumipeitettä.

Myös Helsingin kaupungin pelastuslaitos varoittaa X:ssä vaarallisesta kelistä.

Jalkakäytävät ja muut kevyen liikenteen väylät ovat erittäin liukkaita koska niillä olevan jään päällä on lumipeite. Liukastumisriski huomattava.

"Ihan kaikentyyppisiä murtumia on näkynyt"

Murtumapotilaiden virran vuoksi päivystys ruuhkautuu ja päivystysajat pitenevät. Randén kehottaakin, että jos ei ole satuttanut itseään vakavasti, kannattaa päivystykseen suuntaamisen sijaan soittaa päivystysapupalveluun numeroon 116117. Ei-vakavalla loukkaantumisella hän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että raajoissa ei ole kaatumisen seurauksena virheasentoja tai ei ole lujasti lyönyt päätään.

– Päivästä voi tulla haastava.

Yleisimpiä aamulla tulleita murtumia ovat ranteen murtumat. Murtumia on myös nilkoissa ja jopa yksittäisiä isojen luiden murtumia, kuten reisiluunkaulan murtumia, on nähty. Monelle syntyy kaatuessa myös päävammoja ja olkapäitä on mennyt sijoiltaan.

– Ihan kaikentyyppisiä murtumia on tänä aamuna näkynyt.

Tiet ovat nyt liukkaat – helsinkiläismies kärsii edelleen neljän vuoden takaisesta kaatumisesta:"En ole toipunut ollenkaan" 3:21
Tiet ovat nyt liukkaat – helsinkiläismies kärsii edelleen neljän vuoden takaisesta kaatumisesta:"En ole toipunut ollenkaan"

Lue myös:

    Uusimmat