Mainos

Tiedustelulähde: USA ei tiedä, kuka ohjuksen ampui

Yhdysvalloilla on vain kaksi avointa kysymystä Itä-Ukrainassa alasammutun malesialaiskoneen tapauksessa, kertovat nimettömät tiedustelulähteet Reutersille. USA ei lähteen mukaan tiedä, kuka tarkalleen ottaen laukaisi ohjuksen ja miksi.  

Lähteen mukaan uskottavin selitys on, että mutkikkaaseen asejärjestelmään huonosti koulutettu ryhmä ampui malesialaiskoneen alas vahingossa. Hän muistuttaa, että sekä USA:n että entisen Neuvostoliiton joukot ovat aikoinaan vahingossa ampuneet siviilikoneita.  

Reutersin tiedustelulähteen mukaan on varmaa, että malesialaiskone ammuttiin Buk-ilmatojuntaohjusjärjestelmällä maa-alueelta, jota hallitsevat Venäjä-mieliset separatistit. Hän kertoo, että Yhdysvalloilla on asiasta satelliittikuvaa ja muuta teknistä tiedustelunäyttöä.  

-Kahta asiaa emme tiedä. Kuka tarkalleen ottaen veti liipaisimesta. Emme tiedä hänen nimeään, asemaansa emmekä kansallisuuttaan. Emmekä tiedä miksi, tiedusteluviranomainen kertoi Reutersille.  

"USA:lla ei todisteita venäläisistä laukaisupaikalla"  

 Yhdysvalloilla ei tiedustelulähteen mukaan ole todisteita siitä, että laukaisupaikalla olisi ollut venäläisiä. Hänen mukaansa puolisotilaallisten venäläisjoukkojen läsnäolosta Itä-Ukrainassa sinällään ei ole epäselvyyttä.  

Lähde kertoo myös, ettei USA havainnut Buk-ohjusten salakuljettamista Venäjältä Ukrainaan vähän ennen laukaisua. Aiemmin nimettömät tiedustelulähteet ovat kertoneet Wall Street Journalille, että Venäjä todennäköisesti toimitti kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä separatisteille vain muutama päivä ennen kohtalokasta laukaisua.  

Reutersin tiedustelulähteiden mukaan on selvää, että venäläiset ovat kouluttaneet separatisteja moniin erilaisiin asetyyppeihin Venäjän Rostovissa. Opetettujen asetyyppien joukossa on ilmapuolustusjärjestelmiä. Siitä ei ole kuitenkaan näyttöä, että separatisteja olisi koulutettu käyttämään nimenomaan Buk-ilmatorjuntajärjestelmää.  

Tiedusteluviranomaiset sanovat kertovansa asiat julkisuuteen osittain siksi, että Venäjä ja sen valtiollinen media levittävät disinformaatiota tapauksesta.  

Venäjä on kyseenalaistanut myös Yhdysvaltojen väitteet tapauksen kulusta ja taustoista ja vaatinut sitä todistamaan ne.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.