Tiedonkulun puutteet riski rakennuksilla

Puutteellinen tiedonkulku on usein rakennusonnettomuuden taustalla.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ainakin toinen Jyväskylän ja Mustasaaren romahdusonnettomuuksista olisi voitu estää parantamalla yhteistyötä eri osapuolten välillä.

Onnettomuustutkintakeskus julkisti tänään joukon suosituksia rakennusturvallisuuden parantamiseksi Jyväskylän ja Mustasaaren puolentoista vuoden takaisiin onnettomuuksiin perustuen. Suosituksissa painotetaan yhteistyön merkitystä rakennuksen eri osapuolten välillä.

Tiedonkulun merkitys tunnistetaan myös suurtyömaalla.

- Nykyaikainen rakentaminen sisältää erittäin paljon tietoa ja se tieto on usein hajallaan. Sitä on monessa eri paikassa, monella eri ihmisellä ja jos ei pidetä huolta siitä, että se tieto kerätään oikea-aikaisesti ja oikeaan paikkaan, niin silloin semmoinen riski, että tiedonkatkos aiheuttaa myöhemmin esimerkiksi onnettomuuksia, se kasvaa, suunnittelujohtaja Reijo Harmaajärvi SRV Viitoset –yhtiöstä kertoo.

Onnettomuuden sattuessa on hankkeen aloittajan useimmiten vain katsottava peiliin.

- Ei sitä kukaan ulkopuolinen voi poliisin tavoin valvoa, vaan prosessissa pitää olla sellainen sisäinen valvonta, että tieto kulkee, rakennusosaston kehittämisjohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä painottaa.

Vaikka Kampissa ollaan onnettomuuksilta vältytty, yleisimmät syyt tietokatkoksiin ovat tiedossa.

-Yksi asia varmaan on kiire, elikä jos aikataulut ovat kovin kireät, silloin saattaa sopimusmalli olla sellaisia, että sopimuksellisesti ei ole välttämättä sovittu tarkkaan, kenen vastuulle mikäkin kuuluu, Harmaajärvi muistuttaa.

Ympäristöministeriössä ollaan yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa asetettu selvitysmies, jonka tehtävänä on selvittää käytännön toimia rakennusturvallisuuden parantamiseksi. Tuloksia odotetaan lokakuun lopulla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.08.2004)

Lue myös:

    Uusimmat