Tiedemiehet löysivät ”henkivartijasoluja”, jotka saavat syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet löysivät ihmisen RNA:sta mahdollisen ”tappajakoodin”, joka voisi auttaa nujertamaan aggressiivisetkin syövät.

Northwestern-tutkimusyliopiston tutkijat ovat löytäneet ihmisen soluista ”tappajakoodin”, joka voi saada syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä.

Kahdeksan vuotta ihmisen perimää tutkineet tiedemiehet uskovat, että nämä solujen sisäiset henkivartijat aistivat muiden solujen muuttumisen syöpäsoluiksi. Mutaation havaitessaan elimistöä suojelevat solut käyttävät ”tappajakoodia” hävittääkseen syöpäsoluksi muuttuvan solun.

Luonnollinen keino syövän nujertamiseen 

”Tappajakoodi” on upotettu ihmisen soluissa toimiviin RNA:n eli ribonukleiinihapon osasiin, kuten mikroRNA:han. Tutkijat uskovat mikroRNA:n kehittyneen yli 800 miljoonaa vuotta sitten – osaltaan sen vuoksi, että se voisi suojella elimistöä syövältä.

Syöpä ei voi mukautua tai kehittää vastustuskykyä myrkyllisille RNA-molekyyleille. Tämä tieto voi auttaa tulevaisuuden syöpähoitojen kehittämisessä, jos tiedemiehet onnistuvat monistamaan ”tappajakoodin” synteettisesti.

– Tavoitteenani ei ollut keksiä uutta keinotekoista ja myrkyllistä ainetta. Halusin antaa luonnon johdattaa minua. Haluan hyödyntää mekanismia, jonka luonto on kehittänyt, sanoo tutkimusta tehnyt, syöpien aineenvaihduntaan erikoistunut tohtori Marcus Peter tiedotteessa.

Videolla keskustellaan sädehoidon mahdollisuuksista syöpien hoidossa. Artikkeli jatkuu videon alla.

Sädehoidon mahdollisuudet syöpähoidoissa 5:05

Tavoitteena vähentää kemoterapian käyttöä 

Peter tutkimustiimeinen uskoo, että kemoterapia käynnistää pienten syöpäsoluille myrkyllisten RNA-molekyylien toiminnan. Seuraavaksi tiedemiehet yrittävät keksiä, miten syöpää tuhoavien molekyylien toiminta olisi mahdollista sysätä liikkeelle ilman kemoterapiaa.

Tutkijat nimittäin toivovat, että löydös voisi vähentää kemoterapian käyttöä. Kemoterapialla on lukuisia vakavia sivuvaikutuksia.

Mikäli tiedemiehet onnistuvat valjastamaan RNA:n tarpeisiinsa, he voisivat laittaa niitä suoraan solujen sisään ja antaa niiden tuhota syöpäsolut. Mekanismin ei tiedetä vaikuttavan terveisiin soluihin.

Peter toivoo uuden sukupolven geenihoidoista apua aggressiivisien syöpien, kuten haima-, keuhko-, aivo- ja munasarjasyöpien, hoitoon.

Tutkijoiden löydökset ilmestyivät Nature Communications -julkaisussa lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat