Mainos

Tiede sen todistaa – sänkyä ei kannatakaan pedata!

Nyt ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa sängyn petaamatta jättämisestä. Itse asiassa sängyn petaaminen voi jopa aiheuttaa enemmän harmia kuin hyvää.

Lakanoissasi jyllää keskimäärin 1,5 miljoonaa mikroskooppisen pientä pölypunkkia joka hetki. Nämä pikkuiset olennot saavat ravintonsa ihmisen ihosoluista, ja nauttivat elämästään lämpimässä, kosteassa ympäristössä.

Kun nukumme, hikoilemme. Joidenkin arvioiden mukaan keskivertoihminen voi hikoilla jopa litran verran yössä.  Ei siis ihmekään, että sänky on ihanteellinen lisääntymispaikka pölypunkeille.

Jos siis petaat sänkysi.

Yksinkertainen keino tappaa pölypunkit

Kingstonin yliopiston tutkijan Stephen Pretloven mukaan sänky kannattaa jättää petaamatta hyvin yksinkertaisesta syystä. Erityisesti kun petaat sänkysi heti herättyäsi, varastoit kehonlämpösi, ihosolusi ja ennen kaikkea hikesi sänkyyn. Yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan sänky kannattaakin jättää petaamatta koko päiväksi, sillä tällöin lakanat altistuvat ilmalle ja valolle, ja ne kuivuvat lyhentäen näin pölypunkkien elinikää.

– Jokin niin yksinkertainen asia kuin sängyn petaamatta jättäminen päiväksi voi poistaa kosteutta lakanoista ja patjalta, joten pölypunkit kuivuvat ja lopulta kuolevat, Pretlove selittää.

Erityisesti allergikkojen kannattaa testata, auttaako sängyn petaamatta jättäminen oireisiin. 

Lähteet: BBCElite Daily

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.