Oletko koskaan miettinyt, mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla? Saga-tuotteita valmistava suomalainen Metsä Tissue paljastaa oleellisia faktoja tuotteiden valmistamisesta.
Suomalainen kuluttaja joutuu tekemään kaupan leivinpaperihyllyllä parikin eri valintaa: ostaako tuotteen rullassa vai arkeissa ja valitseeko ruskean vai valkoisen leivinpaperin?
Leivinpaperin kierrätys:
Heitätkö sinä käytetyn leivinpaperin sekajätteeseen vai biojätteeseen? Leivinpaperin voi kierrättää biojätteeseen. Ruoantähteiden lisäksi biojätteitä ovat suodatin- ja teepussit, talouspaperit, nenä- ja lautasliinat sekä voi- ja leivinpaperit.
Helposti voisi ajatella ruskean leivinpaperin olevan luonnollisempaa ja näin ollen myös ympäristöystävällisempää, mutta miten on asian laita todellisuudessa? Metsä Tissuelta kerrotaan mielenkiintoisia faktoja leivinpapereiden valmistuksesta.
Näin leivinpapereita valmistetaan
Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini puolestaan on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Metsä Tissuen mukaan valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja.