Tiedätkö mikä vaara vaanii kevätteillä?

Suomessa kuolee vuosittain liikenneonnettomuuksissa noin 150 ihmistä. Kolmanneksessa onnettomuuksista tien pinta on ollut märkä. Vesiliirron vaara on suuri lumien sulaessa.

Vesiliirto on hengenvaarallinen tilanne, jossa tien pinnalla oleva vesi ei pääse kulkeutumaan renkaan alta pois, vaan muodostaa renkaan eteen ja alle kasvavan vesipatjan.

Vesiliirtoa pelätään enimmäkseen silloin, kun rankkasateet iskevät tien päällä. Vesiliirron riski on kuitenkin olemassa ilman sadettakin, etenkin keväällä.

– Lumien sulamisvedet teillä aiheuttavat myös vesiliirron riskin. Riski saattaa olla jopa suurempi, sillä ilman vesisadetta siihen ei osata varautua, varoittaa Continentalin rengasasiantuntija Jari Alopaeus.

Urasyvyys ratkaisee

Renkaan urasyvyys määrittelee pitkälti sen missä vauhdissa vesiliirron riski on olemassa. Mitä vähemmän urasyvyyttä on jäljellä, sitä helpommin rengas menettää veden vaikutuksesta otteensa tiestä.

– Alin nopeus, jossa lain sallima 1,6 millimetrin urasyvyydellä vastustettu rengas voi joutua vesiliirtoon on vain noin reilu 40 kilometriä tunnissa, sanoo Alopaeus.

Alopaeuksen mukaan turvallinen urasyvyys on vähintään neljä millimetriä.

– Uuden renkaan kahdeksan millimetrin urasyvyys pitää auton kiinni tiessä vielä 80 kilometrin tuntivauhdissa vastaavassa tilanteessa. Haitari on siis turvallisuuden kannalta merkittävä.

Vesiliirtoon voi joutua kaikilla teillä, mutta syvät ajourat kasvattavat riskiä. Turvalliseen tiellä liikkumiseen voi panostaa ennakoimalla tulevia tilanteita.

– On hyvin tärkeää, että kuljettaja on tietoinen siitä, minkälaisilla renkailla ajaa. Sen mukaan sitten sovitetaan ajonopeus sääolosuhteisiin. Sateella kaasujalkaa kevyemmälle ja vältetään urissa ajamista, neuvoo Alopaeus.

Näin toimit vesiliirrossa

Vesiliirtoon joutuessa mahdollisuudet toimia ovat rajalliset. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena.

– Toimi rauhallisesti ja hallitusti. Paina kytkin pohjaan tai automaattivaihteisella ajaessasi löysää kaasua ja ohjaa autoa menosuuntaan, neuvoo koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat