Mainos

Teillä siirrytään kesänopeuksiin – poliisi muistuttaa turvaväleistä

Kesäaikaan siirrytään nyt myös maanteillä, kun talvinopeusrajoituksia ryhdytään tänään poistamaan.

Liikenneviraston mukaan tarkoituksena on, että kaikkialla Suomessa siirrytään kesänopeuksiin tämän viikon aikana.

Vaikka kesänopeuksiin jo siirrytäänkin, ajokeli voi vaihdella paljon riippuen esimerkiksi tien kunnosta ja vuorokauden ajasta. Poliisihallituksessa liikenneturvallisuudesta vastaava poliisiylitarkastaja Risto Lammi muistuttaakin, että autoilijoiden on hyvä seurata keliä ja käyttäytyä liikenteessä olosuhteiden mukaan.

– Talvinopeusrajoituksilla on onnettomuuksia vähentävä vaikutus. Nyt (kesänopeuksiin siirryttäessä) pitäisi vain malttaa tarkistaa ajoetäisyydet ja huomioida jarrutusmatkat, Lammi sanoo.

Kun nopeudet kasvavat, kasvavat muutkin riskit. Lammin mukaan useimmissa onnettomuuksissa yhtenä osatekijänä on juuri ylinopeus. Vaikka suomalaiset ovat Lammin mielestä kohtuullisen huolellisia liikenteessä, muihin Euroopan maihin verrattuna suhteellinen liikenneturvallisuus on Suomessa heikentynyt viime vuosina.

– Esimerkiksi kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli viime vuonna enemmän kuin vuonna 2012, Lammi toteaa.

Tieliikenteessä kuoli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 13 ihmistä helmikuussa 2014. Henkilövahinkoon johtaneita tieliikenneonnettomuuksia sattui 288, mikä on 41 enemmän kuin vuotta aiemmin. Onnettomuuksissa loukkaantui 392 ihmistä. Kuolleita oli seitsemän enemmän ja loukkaantuneita 50 enemmän kuin helmikuussa 2013.

Pääteillä nopeudet nostetaan talven jäljiltä 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset nostetaan pääsääntöisesti 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvästi alempi rajoitus.

Jos ajokeli pysyy huonona jossain päin Suomea, talvinopeusrajoituksista luopumista voidaan lykätä paikallisesti. Talvinopeusrajoitukset on poistettava kuitenkin koko maassa viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.