Mainos

Tiananmenin muistopäivä kiristää turvatoimia

Hongkongissa muistellaan huomenna Tiananmenin verilöylyä, mutta muualla Kiinassa vuosipäivän viettoa ei virallisesti sallita.

Hongkong nauttii yhä erivapaudesta, jonka se sai liittyessään Kiinaan 1997. Kaupungissa on tarkoitus järjestää myös perinteinen kynttiläkulkue huomenna tapahtuman vuosipäivänä.

Kiina on käynnistänyt mittavat turvatoimet verilöylyn 20-vuotismuistopäivän alla. Valtion turvallisuusjoukot ovat ympäröineet Taivaallisen rauhan aukion, ja poliisit ja puolisotilaalliset joukot partioivat turistien joukossa.

Myös internetin sensuuria on kiristetty. Kiina on estänyt pääsyn muun muassa Twitter-yhteisöpalveluun ja häirinnyt Hotmailin Tiananmenin tapahtumia käsitteleviä uutisviestejä.

Useita ulkomaalaisia toimittajia on estetty kuvaamasta Taivaallisen rauhan aukiota.

Hongkongissa marssittu jo

Jo viime sunnuntaina Hongkongissa järjestettiin muistomarssi, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Protestoijat tuomitsivat iskulauseissaan demokratialiikkeen murskaamisen Pekingissä 20 vuotta sitten.

Tämänkertaiseen vuosipäivän viettoon pääsi yllättäen osallistumaan myös yksi Tiananmenin opiskelijajohtajista, joka pakeni kiinalaisvankilasta 17 vuotta sitten ja on nykyisin Yhdysvaltain armeijan sotilaspappi.

- Olin hyvin yllättynyt, koska olen yrittänyt tulla monia, monia kertoja, Xiong Yan, 45, sanoi.

Kiinan kommunistinen puolue lähetti panssarivaunut murskaamaan verisesti opiskelijoiden ja työläisten viikkoja kestäneen mielenosoituksen Taivaallisen rauhan aukiolla 4. kesäkuuta 1989.

Puolue ei ole vieläkään julkistanut, kuinka monta mielenosoittajaa silloin kuoli. Epäillään, että sotilaat surmasivat mahdollisesti jopa tuhansia opiskelijoita.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.