Mainos

Thors uskoo EU:n perussopimuksen valmistuvan lokakuussa

Mikäli sopimus valmistuu lokakuussa, sen jäsenmaakohtaiselle vahvistamiskierrokselle jäisi allekirjoittamisen jälkeen reilu vuosi aikaa ennen vuoden 2009 EU-vaaleja.

EU:n perussopimuksen muutokset valmisteleva hvk eli jäsenmaiden hallitustenvälinen konferenssi on avattu Brysselissä.

EU:n puheenjohtajamaan Portugalin tavoiteaikataulun mukaan uudistettava perussopimus valmistuu lokakuun puolivälissä Lissabonissa pidettävään huippukokoukseen mennessä, jolloin sopimus voitaisiin allekirjoittaa vielä tämän vuoden puolella.

Suomen neuvotteluvaltuuskuntaa johtava maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors arvioi Portugalin hoitaneen etukäteisvalmisteluita hyvin, joten aikataulu vaikuttaa mahdolliselta.

- Nopea sopimuksen synty oli vahvasti esillä virallisissa puheissa. Poikkeuksellista oli se, että jo avauskokouksessa oli jaossa sekä täsmällinen sopimusteksti että muutosehdotukset, Thors arvioi.

Sopimuksen jäsenmaakohtaiselle vahvistamiskierrokselle jäisi allekirjoittamisen jälkeen reilu vuosi aikaa, jotta se saataisiin voimaan kesän 2009 europarlamenttivaaleihin mennessä.

Juristit aloittavat huomenna sopimusesityksen ja muutosehdotuksien läpikäymisen. Thorsin arvion mukaan lakimiesvalmistelu kestänee ainakin syyskuun alkuun saakka, ja työn etenemiseen voi myös vaikuttaa Brysselin lomakauden painottuminen elokuulle.

Thorsin mukaan Suomen valtuuskunta on listannut asioita, joihin esitettävät muutokset tutkitaan erityisen tarkasti. Aiemman linjauksen mukaisesti Suomi korostaa muun muassa EU:n avoimuutta sekä EU-asiakirjojen julkisuutta.

Seuraavan hvk-kokouksen ajankohta selvinnee syyskuun alussa, jolloin pidettävän EU:n ulkoministereiden epävirallisen kokouksen yhteydessä saadaan raportti siitä, miten sopimusesityksen valmistelu on edennyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.