THL-pomo kiistää, että koronatartuntoja olisi nyt saman verran kuin korkeimmillaan keväällä – "Oikeasti keväällä oli moninkertainen määrä sairastuneita"

3:45
Vaasan koronatilanne herättää tunteita paikallisissa – kaupunginjohtajalle koronan ryöpsähdys ei tullut yllätyksenä. Katso video!

Koronatestaaminen on moninkertaistunut viime keväästä, mutta todettujen tartuntojen määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa. Moni pohtiikin, onko koronavirus menettänyt tehoaan ja tarttuuko se nyt huonommin kuin keväällä.

Koronaviruksen iskiessä maailmaan ja Suomeen maaliskuun tienoilla viime keväänä koronatestejä tehtiin joitakin tuhansia, korkeintaan 5000 testin päivävauhtia.

Sen jälkeen testauskapasiteettia on kasvatettu ja testimäärissä on tapahtunut kesän jälkeen selkeä nousu.

Nyt testataan yli 10 000 päivässä

Nyt syksyllä luku pyörii vaihtelevasti 10 000 testatun hujakoilla ja sen yläpuolella. Huippu nähtiin syyskuussa, kun yhdessä päivässä testattiin 16 000 ihmistä. THL:n mukaan maksimikapasiteetti olisi noin 20 000 testiä päivässä.

THL:n eritysasiantutija Niina Ikonen kertoo, että testejä on koko ajan tehty niin paljon kuin on voitu. Testauskapasiteetin kasvaessa niihin on päässyt helpommin.

– Keväällä testaaminen oli kohdennetumpaa. Kriteerit olivat tiukemmat, kun testauskapasiteetti ei ollut niin suuri.

– Kun testauskapasiteettia on pystytty pikkuhiljaa nostamaan, kriteereitä on pystytty laajentamaan ja on voitu testata aiempaa lievempioireisia, Ikonen sanoo.

Miksei tartuntamäärässä ole samanlaista nousua?

Kun tilastoja katsoo on silmiinpistävää, että todettujen tartuntojen määrä ei ole noussut samassa suhteessa testausmäärän kasvun kanssa. Päivittäin koronatapauksia todetaan jopa saman verran kuin maalis-huhtikuussa, vaikka testejä tehdään päivittäin vähintään kaksinkertainen määrä. 

Onko keväällä mennyt testauksessa jotain pieleen?

Ei, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen, vaan asiassa tulee helposti ajatteluvirhe ja suhde-eroon on täysin looginen selitys.

Kyse on siitä, että keväällä ei kaikkia nuhaisia tai edes kotona koronaa poteneita voitu testata, koska testauskapasiteettia ei vielä ollut. Silloin testattiin vain vakavasti sairastuneet ja lähes kaikki testitulokset olivat koronaa.

– Nyt on paljon enemmän testikapasiteettia ja kaikkia vähänkin oireisia kehotetaan testeihin.

Jäivätkö kevään koronaluvut liian pieniksi?

Salminen uskookin, että jos keväällä olisi voitu testata kaikki oireiset, olisi sairastuneisuusluku huomattavasti suurempi kuin mitä tiedetään.

– Oikeasti keväällä oli moninkertainen määrä koronaan sairastuneita, mutta emme voi tietää kuinka moninkertainen. Oireettomia ja vähäoireisia oli varmasti lähes samassa suhteessa kuin nyt, Salminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja