THL:n Salminen: Harva koronan loppukesästä tai syksyllä saaneista on joutunut sairaalaan – tauti ei ole vakava niin usein kuin keväällä arvioitiin

2:11
Korona on vakava tauti paljon pienemmälle osalle tartunnan saaneista kuin keväällä arvioitiin, kertoo THL:n Mika Salminen.

Korona on vakava tauti paljon pienemmälle osalle tartunnan saaneista kuin keväällä arvioitiin, kertoo THL:n Mika Salminen. Ilmi tulleet tartunnat kasvavat nyt vauhdilla, mutta verrattuna kevääseen yhden tartunnan löytämiseksi tehdään nyt moninkertaisesti testejä.

Tautitapaukset ovat nousussa, mutta myös testaus on nyt aivan eri tasolla kuin puoli vuotta sitten. 

– Keväällä tehtiin alle 20 testiä ja löytyi yksi tapaus. Ja tällä hetkellä tehdään useita satoja testejä yhtä tapausta vastaan, kertoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Keväällä moni jäi testaamatta vähäisen kapasiteetin takia.

– Ei voitu tehdä enempää, kun ei ollut kerta kaikkiaan laitteita, reagenssia eikä ihmisiä, joita olisi koulutettu siihen. Että se piti rakentaa vähitellen ja nyt ollaan aika hyvässä tilanteessa.

Ero kevääseen on suuri sairaaloihin päätyneiden määrissä. 

– Me ollaan syksyn aikana todettu elokuun alun jälkeen todettu jo yli 2200, 2300 tapausta, ja niistä tällä hetkellä vain 22 on sairaalassa.

Kuinka suuria lukuja keväällä oli?

– Keväällä oli pahimmillaan lähes 10 prosenttia, jotka olivat sairaalassa.

Pientä sairaalaan päätyvien joukkoa Salminen perustelee sillä, että nyt tartuntoja löytyy paljon nuorilta.

Mutta voiko olla niin, että myös keväällä nuoret sairastivat kyllä, mutta kun ei testattu, niin sitä ei tiedetä?

– Tämä on melkein todennäköistä kyllä. Ja tämä on siis aivan sama tilanne joka maassa Euroopassa. 

Syksyä keväästä erottaa asiantuntijan mukaan myös se, että hoitotulokset ovat parantuneet ja tieto taudin käyttäymisestä on ylipäätänsä lisääntynyt. 

– Tietysti me ymmärretään paremmin se, että vaikka tämä on vakava tauti ja osalla aiheuttaa vakavan tautimuodon ja kuolemankin, niin se osuus kaikista, jotka sairastuvat, on paljon pienempi kuin mitä keväällä pelättiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja