THL:n Salmiselta suorat sanat hallituksen kaavailemasta maahantulomallista: "Tässähän tuli meidän rajamallimme testattua"

Ensimmäisiä jatkotartuntoja todettu kisaturistien tartunnoista – onko tilanne hallinnassa, THL:n Mika Salminen? 9:05
Ensimmäisiä jatkotartuntoja todettu kisaturistien tartunnoista – onko tilanne hallinnassa, THL:n Mika Salminen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen pitää hallituksen kaavailemaa maahantulomallia epärealistisena.

Salmisen mukaan EM-kisaturistien tartunnat ja testauksen ruuhkautuminen itärajalla osoittavat, että rajatestaus on mahdotonta matkustajamäärien kasvaessa. 

– Tässähän tulee tavallaan meidän rajamallimme testattua. Nyt on toimittu juuri sen mallin mukaan, mitä on tarkoitus jatkossa noudattaa. Ehkä tästä saadaan vähän realismia siihen, miten malli toimii suuremmilla matkustajamäärillä, Salminen sanoo.

Hallituksen kaavailemassa maahantulomallissa Suomeen saapuvilta ei vaadittaisi pakollista karanteenia.

Sen sijaan matkailijat voidaan ohjata pakolliseen koronatestiin, mikäli heillä ei ole esittää todistusta sairastetusta koronataudista, saaduista rokotteista tai negatiivisesta ennakkotestitodistuksesta. 

Salmisen mukaan THL olisi toivonut maahantulomalliin pakollista karanteenia.

– Sitä on yritetty pari kertaa säätää, mutta se ei ole onnistunut. Kyllä meitä on kuultu, mutta tässä on monta punnittavaa asiaa. Loppujen lopuksi eduskunta päättää, millainen laki säädetään.

Salmisen mukaan oikeusoppineet ovat tulkinneet pakkokaranteenin loukkaavan liiaksi perusoikeuksia. 

Hänen mukaansa perustuslakia on tulkittu maahantulomallia valmistellessa siten, että karanteeni voidaan määrätä vain yksilökohtaisen harkinnan perusteella, eikä laajoja ihmismassoja voida asettaa karanteeniin esimerkiksi sen perusteella, että he saapuvat korkean koronailmaantuvuuden maista.

Suomeen saapui viime viikon tiistaina kaikkiaan 800 testaamatonta matkustajaa, joita ei testattu itärajalla ruuhkautumisen vuoksi.

– Koska kaikkia ei voida testata rajoilla, pitää luottaa siihen, että ihmiset hakeutuvat testeihin itse. Pitäisi huolehtia siitä, että testiin pääsee mahdollisimman helposti, ja että korkean ilmaantuvuuden alueilta tulleiden tulee pysytellä karanteenissa, kunnes testi näyttää negatiivista.

Viime päivien koronavirustartunnoista 50–65 prosenttia on ollut Pietarin matkailijoilla todettuja tartuntoja.

– Eihän korona itsestään mistään ilmesty, vaan rajojen yli se tulee.

Eduskunta äänestää maahantulomallista perjantaina.

Juttuun lisätty kappale 28.6.2021 klo 17.53: Hänen mukaansa perustuslakia on tulkittu maahantulomallia valmistellessa siten, että karanteeni voidaan määrätä vain yksilökohtaisen harkinnan perusteella, eikä laajoja ihmismassoja voida asettaa karanteeniin esimerkiksi sen perusteella, että he saapuvat korkean koronailmaantuvuuden maista. 

Lue myös:

    Uusimmat