THL: Suomen tulisi vaatia negatiivista testitodistusta rajoilla – Salminen: Hyödyt laskelmia suuremmat

Näin Suomeen saapuvilta vaadittavaksi suunniteltu negatiivinen koronatestitodistus vähentäisi tartunnan riskiä – THL:n Mika Salminen kertoo arvionsa 3:39
Näin Suomeen saapuvilta vaadittavaksi suunniteltu negatiivinen koronatestitodistus vähentäisi tartunnan riskiä – THL:n Mika Salminen kertoo arvionsa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) yrittää jälleen etsiä keinoja, joilla Suomeen saapuvilta voitaisiin vaatia negatiivinen koronatestitodistus.

Mallin valmistelu on yhä kesken, sanoo STM:n Turvallisuus ja terveys -osaston johtaja Jari Keinänen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina Ylen A-studiossa, että malli, jossa Suomeen saapuvilta voitaisiin mahdollisesti vaatia negatiivinen testitodistus valmistunee lähiviikkoina.

Tähän mennessä ennakkotestivaatimusta ei ole saatu aikaiseksi muun muassa perusoikeuksiin liittyvien ongelmien vuoksi.

Hyödyt esitettyä suuremmat 

STM on perustellut ennakkotestivaatimuksen valmistelun hitautta ja mallin riittämättömyyttä myös sillä, että ennakkotestin vaatiminen pienentäisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmien mukaan tartuntojen riskiä vain noin 10-20 prosenttia. 

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan ennakkotestitodistuksen vaatimisen hyödyt ovat todellisuudessa suuremmat. 

Salmisen mukaan laskelmissa on huomioitu vain oireettomana Suomeen saapuneet. Laskelmassa on vertailtu riskejä 14 vuorokauden maassa oleskelun jälkeen tilanteeseen, jossa testiä ei ole vaadittu.

– Laskelmassa oletuksena on, että ihmiset jotka ovat sairaita, eivät matkusta minnekään. Todellisuudessa se ei ole näin suoraviivaista, sillä osa matkustaa oireista huolimatta. Jos ennakkotestitodistus vaadittaisiin, niin jo tartunnan saaneet eivät tulisi Suomeen testattavaksi, eivätkä joutuisi Suomessa karanteeniin, jonka joku joutuu kustantamaan ja valvomaan. 

Kaikkein varmin tapa estää tartuntojen leviäminen rajojen yli olisi THL:n mukaan vaatia matkustajilta enintään 48 tuntia vanha ennakkotestitodistus, asettaa heidät karanteeniin ja ottaa uusi testi Suomessa karanteenin päätyttyä. Tuolloin vähennettäisiiin tartuntojen riskiä 96 prosenttia.

Käytännössä mallin toteuttaminen on vaikeaa erityisesti rajaliikenteen vilkastuessa.

– Matkustajien testaaminen Suomessa vähentää tartuntojen riskiä, mutta se vaatii paljon resursseja ja on normaaleilla matkustusmäärillä käytännössä mahdotonta.

THL:n kanta selkeä

Salmisen mukaan THL:n kanta on, että Suomen tulisi vaatia negatiivinen testitodistus maahan saapuvilta, vaikka vaatimus ei poistakaan tartuntojen riskiä kokonaan.

– Kyllähän THL on pitänyt sitä hyvänä osana keinovalikoimaa. THL on jo suosittanut, että matkustus- ja kuljetusyritykset vaatisivat sitä. Lakisääteinen vaatimus helpottaisi tilannetta.

Salmisen käsityksen mukaan suurin syy sille, miksi Suomi ei vielä vaadi ennakkotestitodistusta on se, että mallin valmistelu on ollut juridisesti haastavaa.

– Siellä on juridisia syitä, joita me emme osaa arvioida.


Lue myös:

    Uusimmat