THL:n Salminen: Hallituksella perusteellinen koronakokous torstaina – tartuntojen taittaminen vaatisi "kovaa puuttumista perusoikeuksiin"

9:21
THL:n johtaja Mika Salminen: Näin Suomen tulisi toimia ärhäkästi leviävään deltavariantin kanssa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen mukaan hallitus kokoontuu ensi torstaina pohtimaan muun muassa koronaepidemiatilannetta ja uutta hybridistrategiaa.

– Minun tietojeni mukaan hallitus kokoontuu ensi viikon torstaina ja silloin käsitellään varmaan hyvinkin syvällisesti epidemiatilannetta ja sitä, mitä keinoja on käytettävissä sen torjumiseksi.

Salmisella ei ole tietoa siitä, kuinka laajasti hallitus on koolla tai aikovatko ministerit keskeyttää lomiaan.

Hallituksen ministereistä ainakin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.)  ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ovat näillä näkymin yhä lomalla ensi viikolla. 

Hallituksen on toivottu lomakaudesta huolimatta tekevän nopeasti päätöksiä muun muassa uudesta koronastrategiasta ja mahdollisen koronapassin käyttöönotosta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan koronapassista neuvotellaan torstaina. Hybridistrategia on määrä esitellä poliittisille päättäjille elokuun puolivälissä. 

Rajoitusten hyödyt ja haitat puntariin

Suomessa koronatartuntojen määrä viimeisen kahden viikon ajalta on yli 80 prosenttia korkeampi, kuin edellisellä kahden viikon jaksolla. Samalla sairaalahoidon kuormitus on pysynyt matalana.

 – Eihän se koskaan ole hyvä asia, että tartuntamäärät jatkavat nousuaan. Onneksi nyt kuolleisuus on pysynyt kohtuullisen matalana. 

Salmisen mukaan perjantaina julkaistu tieto koronan deltamuunnoksen tartuttavuudesta ei muuta tilannearviota.

Salmisen mukaan tieto deltamuunnoksen tartuttavuudesta ei ole uusi, eikä Suomessa ole toistaiseksi havaittu CDC:n esittämiä viitteitä siitä, että deltamuunnos aiheuttaisi muita viruslinjoja vakavampaa tautimuotoa.

– Arvioita on tällä hetkellä aika monenlaisia ja tämä CDC:n arvio on yksi niistä. Emme ole nähneet Suomessa suurta muutosta. Itseasiassa kuolleisuus on ollut kovassa laskusuunnassa, mikä on seurausta rokotuskattavuudesta. 

Salmisen mukaan hallitus joutuu nyt pohtimaan rajoitustoimien hyötyjä ja haittoja.

 – Tässä täytyy katsoa, mikä on vaikutus sairastavuuteen ja kuolleisuuteen ja tehdä yhteiskunnallista kokonaisarviota. Tarkoitan sitä, että toimet, joita tilanteen jarruttamiseksi voitaisiin tehdä, vaativat aika kovaa puuttumista muihin perusoikeuksiin, Salminen sanoo.

Muutoin THL ei Salmisen mukaan voi ottaa kantaa siihen, ovatko nykyiset tai uudet rajoitustoimet tarpeellisia.

– Ei THL:llä ole oikeastaan siihen sanottavaa. Meidän näkökulmastamme tartuntamäärien nousu on tietysti huolestuttavaa, ja ne olisi hyvä saada alas. Toimien vaikutukset pitää arvioida kokonaisuutena, eikä se ole THL:n tehtävä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja