Mainos

THL: Makeisvero edistää nuorten terveyttä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kannattaa valtiovarainministeriön suunnittelemaa karkki- ja limsaveroa. Vaikka THL on pahoillaan siitä, että veroteknisistä syistä vero tulee koskemaan myös vesiä ja ksylitolituotteita, laitos kannattaa lakia, joka kokonaisuudessaan yhdistää kansanterveyden ja valtiontalouden etuja.

Laitos muistuttaa, että herkkujen kulutus on kasvanut merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana. Tuotteiden hinta on myös laskenut ja pakkauskoot kasvaneet. THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan makeisvero auttaa edistämään etenkin nuorten terveyttä.

- Lasten ja nuorten kohdalla tapahtuu lihomista, ja karkkien ja limsojen osuus on siinä selvästi mukana. Kyllä hinnalla vaikutetaan kulutukseen, eli jos tätä veroa säädetään kuten suunnitellaan, se vähentää kulutusta. Näin myös valtio saa lisää varoja, joilla voidaan pyörittää yhteiskunnan palveluita, Puska sanoo.

Puskan mukaan sokeripitoisten elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen on tarpeen myös siksi, että lasten ja nuorten hammasterveys on rapautumassa.

Puska toivoo, että vastaavasti terveellisten elintarvikkeiden hintaa saataisiin laskettua veropolitiikan keinoin.

- Jo arvonlisäverouudistuksen yhteydessä ehdotimme, että elintarvikkeet jaettaisiin kahteen tasoon. Terveelliset elintarvikkeet, kuten kasvikset, marjat, hedelmät ja sydänmerkkituotteet voitaisiin verottaa alhaisemmin. Muilla tuotteilla verotus voisi olla korkeampi.

Puska lisää, että olisi ihanaa, mikäli terveelliset ruuat olisivat halvempia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.