THL: Alkoholin matkustajatuonnin väheneminen on ollut myönteistä kansanterveydelle – " Ihmisten innokkuus raahata alkoholia ulkomailta on vuosi vuodelta vähentynyt"

Alkoholiverotus laskemassa Virossa – Kasvaako viinaralli Suomesta? 6:51
Kasvaako viinaralli Suomesta, kun Viron alkoholiverotus laski, pohdittiin kesällä 2019.

Siirtyminen väkevistä mietoihin juomiin jatkui viime vuonna. Tuonti sataprosenttisena alkoholina supistui, vaikka litroissa tuonti lisääntyi.

Matkailijat toivat viime vuonna Suomeen alkoholijuomia litroissa mitattuna 1,5 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä. Litramäärän kasvuun vaikutti eniten oluen tuonnin lisääntyminen lähes 15 prosentilla.

Sen sijaan sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna matkustajatuonti supistui 12,4 prosenttia, sillä väkevien alkoholijuomien tuonti laski lähes 27 prosentilla.

– Kehitys on positiivista kansanterveyden kannalta, sanoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson.

Hän kertoo, että alkoholin kulutuksen trendi viimeisten kymmenen vuoden aikana on ollut ylipäätään laskeva. Valviran tilastoissa näkyy myös, että alkoholin kotimainen myynti väheni viime vuonna.

Karlssonin mukaan ihmisten innokkuus raahata alkoholia ulkomailta on vuosi vuodelta vähentynyt, kun uutuuden viehätys on hiipunut vuoden 2004 jälkeen. Silloin sallittiin alkoholin tuonti aiempaa suuremmissa määrin.

Virosta tuodun alkoholin määrään on vaikuttanut se, että siellä korotettiin alkoholiveroja vuodesta 2015 lähtien reippaasti. Hintaero Suomen ja Viron välillä kutistui Karlssonin mukaan niin pieneksi, että se rupesi näkymään matkustajatuonnissa.

Hän huomauttaa, että alkoholin hinta Virossa on virolaisille suhteessa paljon korkeampi kuin alkoholin hinta Suomessa suomalaisille, koska palkat ovat Virossa niin paljon pienemmät kuin Suomessa.

Latvian osuus on noussut nopeasti

Korkeammat verot johtivat siihen, että virolaiset lähtivät hakemaan halvempaa alkoholia Latviasta. Sen vuoksi Virossa alennettiin alkoholiveroa viime kesänä. Karlsson arvioi, että se selittää panimotuotteiden matkustajatuonnin kasvua Suomessa viime vuonna.

Suomessakin on korotettu alkoholiveroa useasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Karlssonin mukaan Suomen veronkorotuksilla ei kuitenkaan ole suoranaista merkitystä kyselyaineiston perusteella.

Latvian löysivät pikku hiljaa myös suomalaiset, jotka hakevat autoilla suuria määriä alkoholia. Latviasta tuodun oluen, viinin ja väkevien osuus kaikesta matkustajatuonnista on noussut parissa kolmessa vuodessa 9–16 prosenttiin.

– Se vastaa suurin piirtein sitä, mitä Ruotsin laivoilta ja Ruotsin rajalta Pohjois-Suomessa ostetaan, Karlsson kertoo.

Hän painottaa, että vaikka Latvian osuus kokonaistuonnista on kasvanut, se ei ole kasvattanut kokonaistuontia. Aiemmin Virosta suuria lasteja hakeneet ovat siirtyneet hakemaan lastinsa Latviasta.

Lentomatkoilta väkeviä juomia

Karlssonin mukaan matkustajatuonnissa väkevien osuus verrattuna kotimaan myyntiin korostuu. Matkustajat toivat viime vuonna olutta 28,4 miljoonaa litraa ja väkeviä 5,5 miljoonaa litraa.

Väkevien tuonti vähentyi, vaikka Viron veronalennukset koskivat myös väkeviä juomia. Karlsson arvioi, että se heijastelee väkevien juomien kulutuksen supistumista ylipäätään viime vuosikymmeninä.

– Ihmiset eivät reagoineet herkästi siihen, että väkevien verotusta muutettiin Virossa, mutta he reagoivat herkästi siihen, että oluen verotusta vähennettiin.

Väkevien juomien osuuden korostuminen matkustajatuonnissa kotimaan myyntiin verrattuna, johtuu Karlssonin mukaan siitä, että ulkomailta on helpompi kantaa väkeviä kuin mietoja juomia. Tämä pätee erityisesti lentomatkustukseen, jonka osuus väkevien juomien matkustajatuonnista on merkittävä.

– Ne alkoholijuomat, joita sieltä voidaan tuoda, ovat lähinnä väkeviä, Karlsson sanoo.

Kotimaassa oluen ja väkevien myynti supistui

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto kertoi keskiviikkona, että oluen myynti laski viime vuonna 2,7 prosenttia, siiderin 5,6 prosenttia ja long drink -juomien 0,6 prosenttia.

Valviran tilastojen mukaan oluen anniskelu- ja vähittäismyynti kotimaassa laski viime vuonna kesästä lähtien. Muun muassa joulukuun myynti supistui vuoden takaisesta 2,5 prosenttia litroissa mitattuna ja 2,6 prosenttia sataprosenttisena alkoholina mitattuna.

Väkevien myynti putosi vastaavasti 9,1 ja 8,4 prosenttia. Yhteensä kaikkien alkoholijuomien kotimainen myynti laski litroissa mitattuna 2,5 prosenttia ja sataprosenttisena alkoholina mitattuna 3,8 prosenttia.

Valviran koko vuoden tilastot valmistuvat myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat