Therese Johaug kommentoi maastohiihdon kohuaihetta

Norjan maastohiihtotähti Therese Johaug kertoi näkemyksiään urheilijoiden syömishäiriöistä Stortingissa järjestetyssä seminaarissa keskiviikkona.

Johaugin mukaan nuorten urheilijoiden tarkka seuranta ja tiimi, joka tekee yhteistyötä ja puhuu ruuasta sekä ruokavaliosta on toimiva resepti ehkäisemään nuorten urheilijoiden syömishäiriöitä.

– Olen ollut tyttö, jolla on paljon energiaa, ollut todella innokas ja tehnyt järjettömän määrän harjoittelutunteja. Jos en olisi saanut ohjausta ja seurantaa Olympiatoppenin ja hiihtoliiton ravitsemuspuolelta, en usko, että olisin päässyt tähän pisteeseen, etäyhteydellä tilaisuuteen osallistunut Johaug sanoi Dagbladetin mukaan.

Urheilun ammattilaiset kokoontuivat keskiviikkona kahden tunnin seminariin syömishäiriöistä. Taustalla on Dagbladetin tekemä selvitys nuorten urheilijoiden syömishäiriöistä maastohiihdossa. 30 prosenttia hiihtolukioissa opiskelevista tytöistä on ollut poikkeuksellista käyttäytymistä ravitsemuksen suhteen, mikä on suuri riskitekijä syömishäiriölle.

23 prosenttia tytöistä ja 14 prosenttia pojista 30 parhaasta Norjan maastohiihtocupin urheilijasta on saanut valmentajiltaan kommentteja painostaan tai kehostaan.

Johaug jakoi tilaisuudessa omia kokemuksiaan. Hän nosti esille yhteistyön Olympiatoppenin ravitsemusterapeutin Heidi Holmlundin ja maastohiihtovalmentaja Egil Kristiansenin kanssa. Se on ollut Johaugin mukaan avainasemassa menestykselle.

– Olen ollut mukana niin pitkään, että olen nähnyt urheilijoita, jotka harjoittelevat itsensä suohon tai eivät tavoita potentiaaliaan, koska valmentajat ovat siirtäneet vastuun asiantuntijoille. Kaikkien pitää tehdä töitä tiiminä, jotta ylös ja alas kulkevista nuorista tytöistä sekä pojista pidetään huolta, Johaug totesi.

Dagbladet kysyi Johaugilta, että onko hänellä mitään ajatusta, miksi maastohiihtäjät ovat niin haavoittuvaisia syömishäiriöiden suhteen.

– Uskon, että ongelma ei ole pelkästään maastohiihdossa. Se on monissa lajeissa ja eri tasoilla. Maastohiihton on kestävyyslaji ja siinä on tasapaino harjoittelun sekä ravinnon välillä. Tytöt ovat siinä iässä, jossa heidän tulisi menestyä sosiaalisessa mediassa, koulussa, ystäväporukoissa ja urheilussa. Meidän täytyy löytää keino, jolla emme menetä lupauksia, tyttöjä taikka poikia, Johaug vastasi.

Johaugin mielestä yksi tapa huolehtia nuorista urheilijoista on pitää valmentajia enemmän mukana. Se ei Johaugin mukaan saa mennä yli, mutta ruuasta ja ruokavaliosta puhumista tulee olla normaaliin tapaan.

33-vuotias Johaug ilmoitti aiemmin päättävänsä uransa tähän kauteen. Pekingin talviolympialaisissa kolme kultaa voittanut norjalainen ei kuitenkaan kokonaan sulkenut ulos mahdollista paluuta, vaan väläytteli osallistumisella vuoden 2025 Norjan Trondheimin MM-kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja