Mainos

Thaksinin liittolainen Thaimaan pääministeriksi

Thaksin syrjäytettiin viime vuonna sotilasvallankaappauksessa.

Thaimaan uudeksi pääministeriksi on valittu oikeistolainen Samak Sundaravej. Hän sai maanantaina pidetyssä äänestyksessä parlamentin selvän luottamuksen.

Samakin valinta ei ollut yllätys, sillä hänen johtamallaan kuuden puolueen koalitiolla on parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö.

72-vuotias veteraanipoliitikko Samak on edellisvuoden sotilasvallankaappauksessa syrjäytetyn Thaksin Shinawatran liittolainen. Hänen PPP-puolueensa voitti taannoiset parlamenttivaalit ja keräsi 233 edustajaa 480-paikkaiseen parlamenttiin.

Hallitus julki ensi viikolla

Samak on luvannut jatkaa Thaksinin talouspoliittisella linjalla. Hän on myös vakuuttanut uurastavansa sen hyväksi, että maanpaossa elävän ex-pääministerin sallittaisiin palata kotimaahansa. Hän julkistaa hallituksensa ensi viikolla.

Samak on työskennellyt eri hallitustehtävissä liki 30 vuoden ajan. Myös hänellä on menneisyyden painolastia, sillä häntä on syytetty osallisuudesta vuoden 1976 opiskelijamielenosoitusten väkivaltaiseen tukahduttamiseen. Yhteenotoissa kuoli yli 40 ihmistä.

Vuonna 1992 Samak toimi varapääministerinä, kun silloisen sotilasjuntan joukot avasivat tulen demokratiamielenosoittajia kohti. Samak itse on aina kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.