Mainos

Thaimaan poliisi: WinCapita-miehet saadaan kiinni

Thaimaan poliisin mukaan rikoksista epäiltyjen WinCapita-värvääjien kiinniottaminen onnistuu, kun sen aika tulee. Useilla jutussa epäillyillä suomalaisilla on asunto Thaimaassa Pattayan alueella. Yksi miehistä kuuluu MTV:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan WinCapitan ylimpään johtoon.

- Heidän nappaamisensa on helppoa, kertoo Thaimaan poliisin korkea-arvoinen, nimettömänä pysyttelevä edustaja.

- Olemme täydellisen yhteistyöhaluisia. Olemme valmiit yhteistyöhön Suomen poliisin kanssa, hän jatkaa.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan Thaimaan poliisivoimilla on tiedot epäiltyjen suomalaisten asuinpaikoista ja rajanylityksistä. Thaimaa on käytännössä poliisivaltio, jossa virkapukuisten poliisien lisäksi työskentelee siviiliasuihin pukeutuneita ilmiantajia. Heidän tehtävänsä on seurata juuri ulkomaalaisia.

Jos käy ilmi, että WinCapitan jäsenet ovat tehneet jäsenhankinta- tai värväystyötä ilman asianmukaisia työlupia, aiheesta voi thaimaalaisen poliisilähteen mukaan seurata jopa karkotus maasta.

Viranomaiset eivät katso hyvällä ulkomaalaisten rahankeruutoimintaa Thaimaassa. Thaiviranomaiset ovat ulkomaalaisten työlupa-asioissa hyvin tarkkoja.

Suomessa keskusrikospoliisi tutkii kadonnutta sijoitusklubi WinCapitaa sadan miljoonan euron suuruisena pyramidihuijauksena ja törkeänä petoksena.

Käytännössä luovutus usein hidasta

Käytännössä rikollisten luovutus Thaimaasta Suomeen ei aina suju mutkattomasti. Esimerkiksi pedofiilitapauksissa thaiviranomaiset saattavat toimia ripeästi, mutta talousrikollisten kohdalla toiminta voi olla hitaampaa.

45 minuuttia -ohjelman eurooppalaisten ja thaimaalaisten viranomaislähteiden mukaan eurooppalaiset poliisit saavat meneillään olevissa rikosjutuissa hyvin tietoa thaikollegoiltaan, kun kyse on tiedustelutiedon vaihtamisesta poliisien välillä. Jos epäilty halutaan ottaa kiinni, toimenpide vaatii mutkikkaampia lainopillisia askeleita.

Diplomaattireittiä tehtävän pyynnön käsittely voi viedä jopa vuoden, kun paperi vaeltaa Thaimaan ministeriöiden välillä. Toteutuakseen pidätys voi vaatia oikeuden päätöksen Thaimaassa.

Nopeampiakin tapoja on. Jos Thaimaan poliisi saa rikollisesta kansainvälisen etsintäkuulutuksen, viranomaiset voivat tehdä pidätyksen ja tehdä paperityöt jälkeenpäin.

Interpolilla tiheä verkko

Osan suomalaisista WinCapitalla vaurastuneista epäillään paenneen Pattayan alueelta.

Kansainvälisellä poliisien yhteistyöelimellä Interpolilla on kuitenkin laaja verkko Kaakkois-Aasiassa. Interpolin alueellinen yksikkö toimii Bruneista Kambodzhaan ja Filippiineiltä Indonesiaan.

Rikoksilla saatujen varojen piilottelu ei ole välttämättä yksinkertaista. Thaimaan viranomaisten rahanpesun vastainen yksikkö toimii samojen kansainvälisten standardien mukaan kuin Euroopan valtioiden rahanpesua torjuvat viranomaiset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.