Mainos

Thabo Mbeki Mandelan seuraajaksi

Varapresidentti Thabo Mbekin nousu Nelson Mandelan seuraajaksi Etelä-Afrikan presidenttinä puolentoista vuoden kuluttua varmistui keskiviikkona, kun Mbeki nimitettiin Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n uudeksi puheenjohtajaksi.

Mbeki oli vaalissa ainoa ehdokas, ja hänen nimityksensä otettiin vastan raikuvin suosionosoituksin ANC:n kokouksessa Mafikengissä.

Hetkeä myöhemmin Mandelan entinen puoliso Winnie Madikizela-Mandela kieltäytyi ottamasta vastaan ANC:n varapuheenjohtajan tehtäviä. Häntä ehdotti tehtävään eräs kokousedustaja, ja ennen kuin asiasta ehdittiin äänestää, Winnie Madikizela-Mandela nousi puhujakorokkeelle ja kieltäytyi kunniasta. Varapuheenjohtajaksi valittiin sen jälkeen Jacob Zuma.

Mbeki, 55, on suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta tosiasiassa hän on johtanut Etelä-Afrikkaa jo vuodesta 1994. Kun Mbeki ottaa vastaan hallitsevan ANC:n puheenjohtajuuden lauantaina, kyseessä onkin oikeastaan vain kenfraaliharjoitus vuoden 1999 huhtikuuta varten: tuolloin Mandela aikoo vetäytyä eläkkeelle, sillä hänen mielestään 80-vuotias on maan johtajaksi liian vanha.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.