Mainos

Teuvo Tulion näytelmä avaa Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkojen avajaiset sattuvat Suomen Valentinon Teuvo Tulion syntymän 90-vuotispäivään, joten tapahtuma starttaa Tulion tähdittämän elokuvan säestetyllä esityksellä perjantaina.

Valentin Vaalan ohjaama Laveata tietä vuodelta 1931 nähdään ja kuullaan viisihenkisen orkesterin säestämänä elokuvateatteri Bio Rexissä. Viulisti Päivi Takala on sovittanut Tapio Ilomäen alkuperäismusiikin nykyaikaan sopivaksi ja säveltänyt joitakin kohtia jopa uusiksi.

Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Risto Nieminen luonnehtii Laveata tietä -elokuvaa yhdeksi hienoimmista 1930-luvun Helsinki-kuvauksista, etenkin öiset näkymät ovat vaikuttavia.

Tulio esittää nais- ja konserttimaailmassa menestyvää viulistia, joka jossain välissä käy voittamassa myös mäkihyppykilpailun Lahdessa.

Avajaisviikonloppuun osuu myös Ylipormestarin populaarikonsertti, jonka ohjelmassa Vesa-Matti Loiri on peruuttanut esiintymisensä. Hänen tilallaan Palefacen kanssa esiintyy Muska. Muista esiintyjistä mainittakoon muun muassa viime vuonna Apulanta-yhtyeen kappaleella yleisön valloittanut Paula Koivuniemi, joka nyt esiintyy The Crashin kera.

Sunnuntainen Zehetmair-kvartetin esitys on peruuntunut yhden orkesterin jäsenen käsivamman takia. Tilalla kuullaan unkarilaista Keller-kvartettia, joka esittää saman ohjelman eli luvassa on Beethovenin, Bartokin ja Schumannin jousikvartetot.

Juhlaviikkojen lipunmyynti on sujunut viimevuotiseen tapaan. Loppuunmyytyjä ovat molemmat Los Angelesin filharmonikkojen konsertit, joskin niihin yritetään vielä saada lisää paikkoja, Dmitri Hvorostovskin konsertti ja juhlien teemasäveltäjän Kaija Saariahon Unien kieliopista toinen konsertti 27. elokuuta.

Huvilan esityksistä liput on myyty loppuun ainoastaan Lisa Nilssonin konserttiin. Muutamia kymmeniä lippuja on enää jäljellä Suo, kuokka ja Jussi Plays Earth Wind and Fire -esitykseen 29. elokuuta sekä Susanna Haaviston konserttiin 6. syyskuuta.

Arkkitehtiguru Frank O. Gehry Helsinkiin

Arkkitehtuuri on yksi Juhlaviikkojen uusista alueista. Sen myötä Helsinkiin saapuu varsin kiintoisa vieras, muun muassa Bilbaon Guggenheim-museon suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehtiguru Frank O. Gehry.

Vuoden kuluttua lokakuussa Los Angelesissa avataan Gehryn suunnittelema Walt Disney -konserttisali, jota esitellään Juhlaviikoilla Rakennustaiteen museossa 6.-9. syyskuuta.

Gehry on myös lupautunut osallistumaan yleisölle avoimeen paneelikeskusteluun, jonka muut keskustelijat ovat Esa-Pekka Salonen ja konserttitalohankkeen isä, Los Angelesin filharmonikkojen entinen intendentti ja hallintojohtaja Ernest Fleischmann.

Lasten tapahtumien lippuja myyty runsaasti

Toista kertaa nykymuodossaan järjestettävät Lasten juhlaviikot ovat löytäneet paikkansa festivaalin ohjelmistossa.

Esimerkiksi Iiro Rantasen säveltämä Nopolan sisarusten kirjaan perustuva musikaali Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi esitetään Juhlaviikoilla 20 kertaa Kaupunginteatterin Studio Elsassa, ja noin 90 prosenttia lipuista on jo myyty.

Niin ikään Nopoloiden kirjaan perustuvan elokuvan Heinähattu ja Vilttitossu ennakkoesitys 24. elokuuta Bio Rexissä on lähes loppuunmyyty.

Sen sijaan lippuja on jäljellä muiden muassa Minna Vainikaisen riemastuttavaan Tsirkkaan ja uuden sirkuksen ryhmän Circus Aereon moninaisiin esityksiin Auroran kentällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.