Teslan laatuongelmat taas tapetilla – myös Richard turvautui puolueettomaan tarkastajaan: "Jos olisin tiennyt, mikä minua odottaa..."

Jonin Teslan maalipinta ei kestä normaalia käyttöä 4:52
Joni Savolaisen 84 000 euron Tesla sai tylyn tuomion, sillä puolueeton tavarantarkastaja totesi, ettei auton maalipinta kestä normaalia käyttöä.

Puolueettoman tavarantarkastajan mukaan brittimiehen Tesla Model 3:n maalipinta ei täytä asetettuja vaatimuksia.

Tesla on jälleen saanut kuulla kunniansa sähköautojensa maalipintojen laatuongelmista.

Tällä kertaa pyyhkeitä on jaellut arvovaltainen ja puolueeton tavarantarkastaja Dekra, joka tutki Britanniassa Leicesterissä asuvan Richard Trudgillin Model 3:n, InsideEVs-julkaisu kertoo.

Lausunto on vähintään yhtä korutonta kertomaa kuin suomalaisen Joni Savolaisen tapauksessa. Dekran tavarantarkastajan laatima kuvailu ei jätä paljonkaan arvailujen varaan.

– Ajoneuvon maalipinta ei täytä uuden auton moitteettoman maalipinnan laatuvaatimuksia. Se on paikoin ohut ja toisin paikoin viallisissa kohdissa on maalihiutaleita, Dekran laatima arvio kiteyttää.

Trudgillin tarina muistuttaa melkoisesti hänen suomalaisen kohtalontoverinsa kokemuksia. Britti sai pitkään unelmoimansa Teslan Model 3:n viime vuoden marraskuussa.

Takakontin luukku ei sulkeutunut

Heti luovutustilaisuudessa kuitenkin selvisi, että uunituore auto oli kaikkea muuta kuin edustuskunnossa. Trudgill havaitsi hänelle toimitetun auton kyljissä naarmuja ja oikean takapyörän paikkeilla pienen kolhun.

– Maalipinnassa oli lisäksi silmin nähtäviä valumia ja päällemaalauksia. Kaikkein vakavin puute oli kuitenkin se, että takakontin luukku ei kunnolla sulkeutunut, Trudgill kertoo.

Hän jätti auton Teslan huoltopalvelun viimeisteltäväksi.

Hakiessaan myöhemmin autonsa Trudgill koki kumminkin melkoisen pettymyksen.

– Pikkunaarmuille ei ollut tehty mitään, lisäksi huomasin, että auton maalipinta oli erittäin epätasainen. Tesla lupautui kuitenkin varaamaan ajat huoltamolta ja maalaamosta, Trudgill kertoo.

Tämän jälkeen asiasta ei kuulunut risaustakaan. Viikon kuluttua Model 3:n jo hiukan kärsimätön omistaja otti itse yhteyttä Teslan suuntaan.

Hän yritti varata aikaa Teslan verkkosovelluksen kautta tammikuun 10. päiväksi 2020, mutta se ei tuottanut toivottua tulosta.

Niinpä hän lopulta otti yhteyden suoraan huoltoportaaseen ja sai järjestettyä ajan helmikuun alkuun. Tuohon mennessä Trudgillin Model 3:n vikalista oli paisunut huolestuttavasti.

– Kojelauta natisi, ovitiivisteet kaipasivat korjailua, sivupeileissä oli toimintahäiriöitä – ne eivät kaikin ajoin avautuneet kunnolla, suljetut ikkunat avautuivat välillä useita senttejä itsestään, hän kertoo.

Maalipintaan satoja naarmuja

Ennen tapaamista Trudgill vei autonsa pestäväksi, mutta lopputulos oli kaikkea muuta kuin toivottu.

– Maalipintaan takapyörien etupuolelle oli ilmestynyt satoja pienehköjä naarmuja. Lakkakerros on tässä kohden pehmeämpää kuin auton muissa kohdissa, missä vika käsittääkseni piilee, hän sanoo.

Sovittu tapaaminen Teslan edustajan kanssa sujui periaatteessa myönteisissä merkeissä.

– Maalipintojen asiantuntija sanoi, että lakkapinnan olisi kyllä pitänyt jo kuivua ja että tällaista ei pitäisi tapahtua… He lupasivat tehdä kaiken voitavansa ja käyttävänsä auton maalaamossa mikäli eivät itse kykene kaikkea korjaamaan, Trudgill kertoo.

Hän kertoo odottaneensa saavansa alleen iskemättömässä kunnossa olevan auton, mutta samana päivänä tullut puhelu lupasi ihan muuta.

– He kertoivat, että suurin osa työstä oli tehty, mutta auton satoja naarmuja he eivät aikoneet korvata tai korjata, vaikka maalipinnassa oli samoilla kohdilla kolhu jo auton luovutuksen yhteydessä.

Auton tutkinut tavarantarkastaja puolestaan painottaa toimineensa ”ilman ennakkokäsityksiä ja ensisijaisesti oikeusistuimen tarpeita silmällä pitäen.”

Tämän perusteella dokumenttia voi käyttää todisteena mahdollisen oikeusjutun yhteydessä.

Minkälaisiin mietteisiin Trudgill on kokemansa jälkeen jäänyt.

– Ajatukseni ovat todella ristiriitaisia. Auto sinällään on todella mahtava ja tykkään ajaa sitä. Sen sijaan maalipinta on shokeeraava ja sovelluksen kautta tarjottavat palvelut erittäin stressaavia. Jos olisin tiennyt mikä minua odottaa, en olisi ottanut autoa alunperinkään vastaan, vaan vaatinut rahani takasin.

Lue myös:

    Uusimmat