Audilla ihan ikioma tuotantohelvetti – "Teslan-tappajan" valmistus takkuilee pahasti

2:11
Tältä näyttää Audin ensimmäinen sähköauto e-tron.

Jopa "Teslan-tappajaksi" tituleerattu Audi e-tron -sähköauto käy parhaillaan läpi vastaavanlaisia tuotanto-ongelmia kuin Teslakin Model 3:n valmistuksen alkuvaiheessa.

Audi e-tronin oletettua verkkaisemmin käynnistynyt tuotanto on johtanut e-tron Sportbackin lykkääntymiseen ainakin vuoteen 2020. Alun perin auto oli määrä esitellä vielä tämän vuoden aikana.

Audi valmistaa e-tronia Brysselissä, mutta paikallisen The Brussels Times -julkaisun mukaan kompastuskivenä on ollut akkuvalmistaja LG Chem, joka tuottaa akkuja myös Porschen tulevaan Taycaniin sekä Jaguarin I-Paceen. Lehden mukaan LG Chem olisi nostanut hintojaan, mikä on ajanut Audin ahtaalle.

Akkujen lisäksi myös e-tronin sähkömoottorit ovat viivästyttäneet e-tronin tuotantoa. Moottorit valmistetaan Unkarin Győrissä sijaitsevassa tehtaassa, jonka työntekijät lakkoilivat aiemmin tänä vuonna. 

Viivästysten seurauksena Audi on joutunut kutistamaan e-tronin tuotannon yhteen kuusituntiseen vuoroon. Saksalaisvalmistajan kerrotaan harkitsevan myös neljäpäiväistä työviikkoa tehtaallaan.

Sähköautojen valmistuksessa riittää opeteltavaa

Teslan tuotanto-ongelmista on riittänyt puhetta jo pitkään. Model 3:n "tuotantohelvetti" on noussut otsikoihin ympäri maailman, eikä Tesla ole vieläkään selättänyt kaikkia ongelmia.

Vuonna 1909 perustettuun Audiin verrattuna Tesla on kuitenkin varsin nuori valmistaja, joten Audin kamppailu on samalla näpäytys Tesla-kriitikoiden suuntaan; sähköautojen massatuotannossa riittää opettelua myös perinteisillä autojäteillä.

Audi on pudottanut e-tronin tämän vuoden tuotantotavoitetta 55 000 autosta 45 000 autoon.

Mikäli e-troninsa tilaa nyt, saa toimitusta odotella Audin mukaan 6–7 kuukautta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja