Audilla ihan ikioma tuotantohelvetti – "Teslan-tappajan" valmistus takkuilee pahasti

Audi e-tron on saksalainen premium-sähköauto 2:11
Tältä näyttää Audin ensimmäinen sähköauto e-tron.

Jopa "Teslan-tappajaksi" tituleerattu Audi e-tron -sähköauto käy parhaillaan läpi vastaavanlaisia tuotanto-ongelmia kuin Teslakin Model 3:n valmistuksen alkuvaiheessa.

Audi e-tronin oletettua verkkaisemmin käynnistynyt tuotanto on johtanut e-tron Sportbackin lykkääntymiseen ainakin vuoteen 2020. Alun perin auto oli määrä esitellä vielä tämän vuoden aikana.

Audi valmistaa e-tronia Brysselissä, mutta paikallisen The Brussels Times -julkaisun mukaan kompastuskivenä on ollut akkuvalmistaja LG Chem, joka tuottaa akkuja myös Porschen tulevaan Taycaniin sekä Jaguarin I-Paceen. Lehden mukaan LG Chem olisi nostanut hintojaan, mikä on ajanut Audin ahtaalle.

Akkujen lisäksi myös e-tronin sähkömoottorit ovat viivästyttäneet e-tronin tuotantoa. Moottorit valmistetaan Unkarin Győrissä sijaitsevassa tehtaassa, jonka työntekijät lakkoilivat aiemmin tänä vuonna. 

Viivästysten seurauksena Audi on joutunut kutistamaan e-tronin tuotannon yhteen kuusituntiseen vuoroon. Saksalaisvalmistajan kerrotaan harkitsevan myös neljäpäiväistä työviikkoa tehtaallaan.

Sähköautojen valmistuksessa riittää opeteltavaa

Teslan tuotanto-ongelmista on riittänyt puhetta jo pitkään. Model 3:n "tuotantohelvetti" on noussut otsikoihin ympäri maailman, eikä Tesla ole vieläkään selättänyt kaikkia ongelmia.

Vuonna 1909 perustettuun Audiin verrattuna Tesla on kuitenkin varsin nuori valmistaja, joten Audin kamppailu on samalla näpäytys Tesla-kriitikoiden suuntaan; sähköautojen massatuotannossa riittää opettelua myös perinteisillä autojäteillä.

Audi on pudottanut e-tronin tämän vuoden tuotantotavoitetta 55 000 autosta 45 000 autoon.

Mikäli e-troninsa tilaa nyt, saa toimitusta odotella Audin mukaan 6–7 kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat