Tesla-riita paisuu Ruotsissa: Maalarit, sähköasentajat ja postinkantajat lähtevät tukemaan lakkoa

Ruotsissa syttynyt kiista sähköautovalmistaja Teslan ja maan ay-liikkeen välillä jatkuu jo kolmatta viikkoa, eikä ratkaisua ole näköpiirissä. 

Lokakuun lopulla alkanut työriita alkoi autokorjaamoiden työntekijöitä edustavan IF Metallin vaatimuksesta, että Teslan tulisi solmia työehtosopimus työntekijöidensä kanssa.

Ay-liike pyrkii nyt kiristämään ruuvia entisestään. Ahtaajat pysäyttivät tiistaista 7. marraskuuta lähtien Teslojen lastauksen ja purkamisen neljässä satamassa. Tulevana perjantaina toimet laajenevat koskemaan kaikkia Ruotsin satamia.

Ensi perjantaina tulee muitakin laajennuksia lakkorintamaan. Sähköasentajien liitto lopettaa työt Teslan korjaamoissa sekä pikalatauspisteiden huollon ja kiinteistöalan työntekijät siivoukset Teslan tiloissa neljällä paikkakunnalla.

Seuraavalla viikolla mukaan lähtevät maalarit, jotka lopettavat Teslojen käsittelyn tiistaina 21. marraskuuta 53 korjaamolla. Samalla postinkulku Teslalle päättyy, kun lakkoon yhtyy kaksi jakelutyöntekijöiden liittoa.

Vaikutukset jääneet rajallisiksi

IF Metallin lakko on saanut paljon julkisuutta, mutta vaikutukset ovat jääneet rajallisiksi. Monella korjaamolla työt ovat jatkuneet entiseen tapaan. IF Metall on syyttänyt Teslaa rikkurityövoiman hankkimisesta.

Tesla Sweden eli autovalmistajan tytäryhtiö Ruotsissa on tyytynyt kommentoimaan työtaistelua toteamalla, ettei se näe mitään syytä allekirjoittaa työehtosopimusta Ruotsissa eikä saa siihen myöskään emoyhtiön lupaa.

Kiista voi jatkua pitkään. Tesla ei ole muuallakaan tehnyt sopimuksia liittojen kanssa eikä pidä tarpeellisena poiketa linjastaan Ruotsissa. IF Metall on puolestaan varakas liitto, jolla on 10 miljardin kruunun (860 miljoonan euron) lakkokassa.

Liitto on päättänyt nostaa lakkoileville maksettavaa lakkoavustusta 130 prosenttiin palkasta.

– Vaikuttaa siltä, että työtaistelusta voi tulla pitkä ja se voi vaikuttaa lomiin ja eläkkeisiin. Siksi nostamme avustusta, sanoi IF Metallin talousjohtaja Ulf AnderssonDagens Nyheterille.

Uusi Tesla Model 3 on esitelty 1:05
Tällainen on uusi Tesla Model 3.

Lue myös:

    Uusimmat